ΠΙΟ ΑΝΤΡΑΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ

 

Θύμωσε ο φίλος του Μηνά Χατζησάββα. Αυτό δεν είναι από τα συνηθισμένα. Χωρίς πολλά λόγια αξίζει να πλησιάσουμε την οργή του φίλου, όχι του εραστή του ομοφυλόφιλου ηθοποιού, με αφορμή το θάνατο του σα σήμερα 30 Νοεμβρίου, το 2015. Αγρίεψε ο φίλος γιατί ο γνωστός για τις τραμπούκικες πολιτικές θέσεις δικηγόρος απεκάλεσε «αξύριστη χήρα» τον ερωτικό σύντροφο του φρεσκοπεθαμένου ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα.

Παρένθεση. Φίλος σημαίνει αδελφός. Είναι βαρειά η λέξη «Φίλος». Αριθμοσοφικά η λέξη «Φίλος» είναι απολύτως ταυτόσημη με τη λέξη «Αδελφός». Ο βιολογικός αδελφός πιθανόν να μη φθάσει ποτέ να αισθάνεται φίλος μ' αυτόν που βγήκε από την ίδια κοιλιά γυναίκας, της μητέρας τους.

Η φιλία αρχίζει να αναπτύσσεται όταν κάποιος, συνήθως, θαυμάζει τον άλλον. Καμία σχέση η φιλία, το συναίσθημα της αδελφότητας με την «αδελφοποίηση», με δύο αδελφοποιτούς που οι ανάγκες, τα συμφέροντα ζωής τους υποχρεώνουν να αλλάξουν τα αίματα τους. Να ορκιστούν συμμαχία μέχρι θάνατο. Στην πραγματικότητα για την αυτοάμυνα τους, για σιγουράτζα της προσωπικής τους ασφάλειας από τη μόνιμη απειλή του αιώνιου εχθρού, όχι για λόγους φιλίας.

Ο ένας να στέκεται πάντα στο πλευρό του άλλου, σε μια δύσκολη στιγμή. Ποτέ να μη στραφεί ο ένας ενάντια στον άλλον. Δεν είναι αυτό φιλία, άλλο ότι ηθικά υποχρεώνονται να τηρήσουν τη μπέσα. Και το βαθύτερο νόημα της μπέσας είναι η αυτοπροστασία. Να μη δώσω δικαίωμα στον άλλον ή στους δικούς του να με βλάψουν, εμένα και το σόι μου.

Σε κείμενο που ανάρτησε ο Γιώργος Λιάντος, πρώτη φορά άκουσα αυτό το όνομα, είδα τον Φίλο. Του Μηνά Χατζησάββα τον φίλο. Συγκινήθηκα. Και γι' αυτά που έγραψε ο πρώην σύζυγος της ηθοποιού Εβελίνας Παπούλια, αλλά και για τον Μηνά Χατζησάββα ο οποίος είχε αποκτήσει το γήινο προνόμιο μιας φιλίας. Αξίζει να δημοσιεύσω κάποια λόγια από το ξέσπασμα του φίλου του Μηνά Χατζησάββα:
«Απεκάλεσε αξύριστη χήρα τον επί 25 χρόνια σύντροφο του αείμνηστου ηθοποιού, πριν ο φίλος μου γίνει στάχτη... Κύμβαλα αλαλάζοντα πρόλαβαν κιόλας να ανοίξουν τα στόματά τους... Ο Μηνάς ήταν ΑΝΤΡΑΣ πολύ περισσότερο από διάφορα κοκοράκια που περιφέρουν την τσουτσού τους με καμάρι από αιδοίο σε αιδοίο. Ο Μηνάς επέλεξε να ζήσει μια ζωή αφιερωμένη στις αξίες του, στις αριστερές αξίες. Ο πολιτικός του λόγος ήταν η ίδια η ζωή του και η ανάσα του στην τέχνη...

... Ο Μηνάς ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να ανέβει κάποιος ηθοποιός χωρίς να γίνει λαμόγιο και γλοιώδης... Ένιωθε πρόσφυγας και πέθανε σα πρόσφυγας σε μια χώρα υποκρίτρια και φοβισμένη. Μακάρι πολλές άγιες οικογένειες να είχαν την ειλικρίνεια, την αγάπη και τον ερωτισμό που είχε η συμβίωση του Μηνά.

Άι σιχτίρ σ' όσους βρήκαν τώρα να κριτικάρουν έναν ΚΑΛΟ άνθρωπο. Άντε γαμήσου (εσύ που είπες «ξυρισμένη χήρα» τον άνθρωπό του). Αυτόν που πενθούσε κι έβγαζε την πίκρα του για την κρατική αντιμετώπιση ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ και το λείψανο του αγαπημένου του μπροστά του».

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΦΕΡΛΗΣ