Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

 

Ο Φιλοποιμήν Φίνος (1908- 1977) είναι ο μεγάλος, ο ιστορικός, ο εθνικός κινηματογραφιστής. Η εταιρεία του, η «Φίνος Φίλμ» γύρισε 175 ταινίες και ο ίδιος δεν ήθελε καν να ασχοληθεί με την τηλεόραση. Ήταν άνθρωπος του σινεμά. Η πρώτη ταινία του Φίνου ολοκληρώθηκε το 1943 και προβλήθηκε σα σήμερα 29 Μαρτίου.

Στεκόμαστε σ’ αυτό το γεγονός γιατί σε εποχή που ακόμα οι Γερμανοί δεν έχουν ξεκουμπιστεί, και η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο απάνθρωπη ξενική κατοχή, η ταινία της Φίνος Φιλμ ήταν ένα μελόδραμα της συμφοράς, που όμως γνώρισε εμπορική επιτυχία. Και για τους θεατές στάθηκε η αφορμή να εκδηλώσουν με «συμβολικό» τρόπο τα αντιστασιακά τους συναισθήματα στον κατακτητή. Τελείωσε η προβολή του έργου, και ο κόσμος με κεριά έκανε πορεία στο δρόμο.

«Η Φωνή της Καρδιάς» είναι ο τίτλος της ταινίας, με τη συμμετοχή των Αιμίλιου Βεάκη, Καίτης Πάνου, Δημήτρη Χορν, Σμαρούλας Γιούλη, Νίτσας Τσαγανέα, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Ελένης Χαλκούση, Παντελή Ζερβού. Αποφυλακίζεται μετά από χρόνια ο κυρ Σπύρος, όχι διότι ήταν εξορία, όχι γιατί ήταν ενάντια στη δικτατορία ή τους νάζι, αλλά επειδή είχε σκοτώσει τον εραστή της γυναίκας του. Πιάνει δουλειά σε ταβέρνα και ψάχνει να βρει την κόρη του, την οποία βοηθάει να παντρευτεί τον αγαπημένο της, που δεν τον ήθελε η μητέρα της. Η κόρη ποτέ δεν έμαθε ποιος είναι ο πατέρας της, δεν αποκαλύφτηκε αυτός.

Η ταινία παιζόταν σε τρεις κινηματογράφους από το πρωί! Στη φώτο, ο Χορν ρίχνει γροθιά στον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΟΡΜΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ…