Ο ΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΟ… ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

 

Ελ Τσάπο. Μακράν ο Νο1 παράνομος στη γη. Είχε πει «Είμαι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηρωίνης, κοκαΐνης και σία». Έλεγε την αλήθεια. Όπως ο Κάσιους Κλαίη που μετονομάστηκε σε Μωχάμεντ Άλη, ολυμπιονίκης της Ρώμης το 1960, είχε πει «Είμαι ο πιο ωραίος, ο πιο γρήγορος και ο πιο δυνατός πυγμάχος του κόσμου». Μεγάλες κουβέντες, αλλά και μεγάλες αλήθειες.

Δύο τα θρυλικά ονόματα στο κόσμο των ναρκωτικών. Ο Κολομβιανός Πάμπλο Εσκομπάρ (1949-1993) και ο Μεξικάνος Χοακίμ Αρτσιβάλδο Γκουζμάν Λοέρα, με το παρατσούκλι El Chapo, διότι είναι κοντός, 1μ 66. Γεννήθηκε σα σήμερα 4 Απριλίου, το 1957, φτωχόπαιδο, μπήκε στη «δουλειά» ως μικροκαλλιεργητής μαριχουάνας, έγινε οδηγός που μετέφερε «πράμα» ενός μικρού καρτέλ ναρκωτικών και εξελίχθηκε σε μεγιστάνα.

Ο Ελ Τσάπο δεν είναι απλά ένας μύθος. Είναι μία πραγματικότητα που αν την διαβάζει κανείς στις σωστές διαστάσεις της αντιλαμβάνεται τα όρια και τις αντοχές της νομιμότητας. Με μία άλλη κουβέντα, είναι αδύνατον η δράση του εν λόγω Νο1 ναρκέμπορα του πλανήτη να οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιον. Να μην έχουν «συμμετοχή» δικαστές, αστυνομικοί, πολιτικοί, ακόμα και ο πρόεδρος του Μεξικού.

Ιδιοκτήτης υποβρυχίων, αεροπλάνων, πλοίων ο Γκουσμάν Ελ Τσάπο έστελνε απίστευτες ποσότητες ναρκωτικών σε περισσότερες από 50 χώρες. Στο ποινικό του μητρώο υπάρχουν αμέτρητες δολοφονίες και λαδώματα κρατικών λειτουργών, όχι μονάχα του Μεξικού. Έχουν γράψει Ιστορία οι αποδράσεις του από τη φυλακή. Και η αδυναμία να συλληφθεί διότι απέφευγε την καταδίωξη σε απόκρυφα προσωπικά τούνελ που είχε κατασκευάσει.

Στη φωτογραφία, από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ελ Τσάπο, τέλη του 2015, τότε φυγόδικος, στον ηθοποιό Σών Πέν, για λογαριασμό του περιοδικού Rolling Stone. Τελικά, συνελήφθη από τους Αμερικάνους και έγινε πραγματικότητα το όνειρο του, να γίνει ταινία η ζωή του. Όχι ακριβώς ταινία, αλλά η τηλεοπτική σειρά El Chapo της Netflix σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΗΣΙΜΑΤΑ ΣΤΙΣ… ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ