ΜΕ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ

 

Σκάει η φωτιά και όλοι τρέχουνε και δεν φτάνουνε για να σωθούν άνθρωποι και σπίτια. Ουδείς λογαριάζει πόσα ζωάκια θα εξαφανίσει η πύρινη λαίλαπα. Χελώνες, φίδια, ποντίκια, βατράχια, σαλιγκάρια, αλεπούδες, ένας δικός μας κι αυτός κόσμος, όχι άλλος, ξένος και εξωγήινος. Κόσμος των ζώων που τον γεννάει η φύση και τον θέλει η φύση, την οποία οφείλει ο άνθρωπος να προστατεύει για πάρτη του. Όχι για την φύση, αλλά για το καλό του ανθρώπινου είδους.

Δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος ούτε να αγαπάει τον πλησίον του, ούτε το φυσικό του περιβάλλον. Απλά, με τους αιώνες και τη γέννηση των οργανωμένων κοινωνιών, δηλαδή της κρατικής εξουσίας και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που εξ ορισμού είναι καταστροφική στην παρθενιά της φύσης, μπήκε στο παιχνίδι ο λεγόμενος αστικός πολιτισμός. Το πνεύμα της αγάπης προς τη φύση, όπως την ορίζουν τα φυτά, τα δέντρα, τα ποτάμια, τα ζώα μικρά και μεγάλα, άγρια κι όχι.

Ο σκαντζόχοιρος κάνει σαματά όταν πηδάει. Τι να κάνουμε, να του βάλουμε πρόστιμο, για διατάραξη της κοινής ησυχίας; Αυτή είναι η φύση του, να σηκώνει τον τόπο όταν έρθει η στιγμή να ζευγαρώσει. Και δεν αρχίζει τα γρυλίσματα που ενοχλούν κάποιους μαλάκες διότι δεν του κάθεται η κυρά του. Όπως συμβαίνει στο χελώνο που το ρίχνει σε κανονική πολιορκία προκειμένου να ρίξει το κάστρο της χελώνας. Σηκώνει την ουρά της η σκαντζοχοιρίνα για να της το φορμάρει ο γκόμενος, που είναι προσεκτικός μη τρυπήσει ή τρυπηθεί από τα αγκάθια τους.

Λοιπόν. Το δελτίο της πυρκαγιάς αναφέρει τις απώλειες. Πόσα στρέμματα κάηκαν, πόσα σπίτια έπαθαν ζημιές, αν πέθανε κανένας άνθρωπος. Ποτέ δεν αναφέρεται το κόστος της επιχείρησης, λες και δεν θα πληρώσει το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι τα καύσιμα στα πυροσβεστικά επίγεια και εναέρια, τα μεροκάματα και τις φθορές, κι όλα τα έξοδα για την όποια επανόρθωση του φυσικού περιβάλλοντος. Για τα ζώα, ουδεμία πληροφορία. Πόσα έφαγε η μαρμάγκα.

Μαρμάγκα είναι η μεγάλη και δηλητηριώδης αράχνη. Άλλο να φάει τον σκαντζόχοιρο η αλεπού (φώτο), άλλο να τον καταπιεί η φωτιά, για την οποία συνήθως φταίει ο άνθρωπος, αλλά αυτό δεν το λέμε. Και η φωτιά θα φάει και την αλεπού, όχι μόνο τον σκαντζόχοιρο και ό,τι άλλο ζωντανό κυκλοφορεί στη φύση.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΤΗ ΤΟΥ