ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

 

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Έτσι αναδεικνύεται η ανθρώπινη υποκρισία και σε τούτο το κόλπο, που το βάλανε να συμπίπτει σήμερα, με τη μνήμη του προστάτη των ζώων, του καθολικού άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σημαίνει ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει τα δικαιώματα τους. Να το μάθουμε κι αυτό το παραμύθι. Δικαίωμα και στην ύπαρξη. Πράγματι, ο άνθρωπος έχει αποφασίσει να υπάρχουν τα ζώα μέχρι να τα σφάξει για να τα φάει. Μέχρι να τα εμπορευτεί. Μέχρι ν ατα χρησιμοποιήσει σε πειράματα.

Ναι, έχουν δικαιώματα και τα ζώα. Όχι κεκτημένα όπως οι άνθρωποι. Δικαιώματα που τα δικαιούνται χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αγώνες κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς. Τους τα παραχωρεί ο ανώτερος σε πνεύμα και ηθική άνθρωπος. Δικαιώματα καλής διαβίωσης. Ούτε κινητό τηλέφωνο έχουν ανάγκη, ούτε να πάνε σινεμά και γήπεδο. Ένα χάδι είναι υπεραρκετό και να 'χουν εξασφαλισμένο τον επιούσιον.

Πως, αλήθεια, να προστατεύει τα ζώα ο καλός άγιος Φραγκίσκος; Μάλλον εμπνέοντας την αγάπη, τη φιλοζωία. Στο πρώτο άρθρο της διακήρυξης. με την οποία θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, το 1978, αναφέρεται ότι γεννιούνται με ίσα δικαιώματα ζωής και έχουν τη δυνατότητα να υπάρχουν. Τι σημαίνει αυτό;

Πως ο άνθρωπος έχοντας και το συγχωροχάρτι από τη θρησκεία του δεν... νομιμοποιείται να κάνει επιλογή προκειμένου να σφάξει ένα βόδι ή να σκοτώσει ένα λαγό. Χωρίς διακρίσεις όποιον ζώο γουστάρει το φέρνει καλομαγειρεμένο στο πιάτο του.

Μόνο ο απατεώνας ο άνθρωπος, κοροϊδεύοντας και τον εαυτό του, τολμά να πουλάει πλανητικό πολιτισμό και όχι ατομικό συμφέρον. Τα δικαιώματα των ζώων,λέει. Και μέσα σ΄αυτά τα δικαιώματα τους είναι να τα καβαλάει ο άνθρωπος, να τα αιχμαλωτίζει σε τσίρκα και σε πάρκα, να τα βάζει να δουλεύουν για πάρτη του, και βέβαια να τα τρώει.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΙΑΠ