ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

 

Η κακή κουβέντα του ξένου δεν σε πονάει αν αγαπάς τον τόπο σου. Σε προβληματίζει κιόλας. Γιατί η κακή κουβέντα έχει αλήθεια. Απεναντίας, τα καλά σχόλια συνήθως είναι ψεύτικα, δημοσιοσχετίστικα. Με μια άλλη κουβέντα δεν έχουν αξία. Ιδιαίτερα τα λόγια τα επαινετικά από τον ξένο που βρίσκεται στην Ελλάδα. Τι περιμένεις, να φτύσει τον κόρφο του και να πει αυτά που αισθάνεται, όταν τρώει ψωμί στη χώρα μας;

Ούτε ο πρώτος, δυστυχώς ούτε ο τελευταίος θα είναι ο Γερμανός προπονητής Εβαλντ Λίνεν, ο οποίος λέει τα χειρώτερα από τη ζωή του στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια εθνική ήττα. Όπως θα ήταν εθνικό κέρδος αν ο ξένος, περαστικός τουρίστας ή εργαζόμενος, διπλωμάτης, μουσικός, προπονητής, καθηγητής, είχε τον καλό λόγο στη σκέψη και στο στόμα του.

Μια στιγμή. Αφορμή της κουβέντας ο Λίνεν που μας γνώρισε αρκετά ως προπονητής σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και ΑΕΚ και σχημάτισε τις πιο άσχημες εντυπώσεις για τους Έλληνες. Όχι για την Ελλάδα. Μην το μπερδεύουμε. Άλλο Ελλάδα, άλλο Έλληνες.
Κάτι έχει αυτός ο τόπος. Κάτι που μαγεύει τους ξένους. Κάτι που στην πατρίδα τους δεν τους ''πιάνει''. Κάτι που δεν τους ακουμπάει, δεν το συναισθάνονται. Στην Ελλάδα τούς μαγεύει, όμως. Τους ακούς να μιλάνε για την Ελλάδα, και μεταξύ μας, κάποιοι Έλληνες... απορούν για τους ύμνους των ξένων. Επειδή αυτοί οι Έλληνες δεν γνωρίζουν, ούτε ποτέ προσπάθησαν να γνωρίσουν, να αγαπήσουν το γενέθλιο τόπο τους.

Βρώμικες, κακοφτιαγμένες, αντιανθρώπινες οι πόλεις της Ελλάδος. Τι διάολο τις βρίσκουν του γούστου τους κάποιοι Έλληνες. Δεν χρειάζεται να σου πουν. Ίσως ούτε οι ίδιοι οι ξένοι γνωρίζουν. «Μ’ αρέσει η Ελλάδα» σου λέει. Περίεργο.
Είσαι στο αεροπλάνο πριν προσγειωθείς σε πόλη της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας. Εντυπωσιάζεσαι από το θέαμα της οργανωμένης πόλης, η οποία δεν έχασε την ταυτότητα της επειδή συνεχώς τα τελευταία εκατό χρόνια δεν σταμάταησε να εκσυγχρονίζεται.. Δρόμοι κεντρικοί, πλατείες, γήπεδα με τους επαρκείς χώρους ολόγυρα να αναπνέουν, το ίδιο νοσοκομεία, σχολεία, άλλα δημόσια κτήρια.

Από το αεροπλάνο είσαι πάνω από την Αθήνα. Το αίσχος. Η φρίκη. Πατσαβουριστάν σκέτο. Σού έρχεται εμετός.
Λέγαμε για τον Λίνεν, ο οποίος γεννήθηκε το 1953, σα σήμερα 28 Νοεμβρίου. Με τις αναμνήσεις του από το πέρασμα στην Ελλάδα ένα αξίζει να σημειώσει κανείς. Έξω μας έχουν στη ξεφτύλα. Όπως στο λέω. Λαμόγια, σου λένε, είναι οι Έλληνες. Ασυνεπείς. Απροσάρμοστοι. Απατεώνες. Θα σε ρίξουν αν κάνεις δουλειά μαζ'ι τους. Άλλα σου λένε, άλλα κάνουν. Και τους κυνηγάς για να πάρεις τα λεφτά σου.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΤ ΠΗΤ