ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...

 

Νέο επεισόδιο στο δράμα των μεταναστών, κοντά στους Παξούς. Μια ακόμα σελίδα θανατική στα ελληνικά νερά. Και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει για πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό το ανοικτό βιβλίο, που ξεκίνησε να γράφεται τα τελευταία χρόνια. Τι θυμήθηκα;

«Ο Θεός να τους φωτίσει…» ήταν το 2013 η πολύ μεγάλη κουβέντα του αρχιεπίσκοπου Κύπρου, ο οποίος ευχόταν να αποτραπεί ο πόλεμος στη Συρία. Το ευσεβές σχόλιο μου είναι ότι ''Δυστυχώς ο Θεός δεν φώτισε τον Χρυσόστομο, για την ανοησία του…».

Σα να απομυθοποιεί τον Θεό εκείνος που καλεί τους πιστούς, και όλοι μαζί, να προσευχηθούν προκειμένου να μη γίνει τελικά η εισβολή στη Συρία. Όπως είχε κάνει ο ιεράρχης. ''Όλοι την Κυριακή στις εκκλησίες με το ''Κύριε, ελέησον'' να παρακαλέσουμε τον Ύψιστο να κάνει την παρέμβαση του...''. Λέγονται αυτά τα πράγματα; Να βάζει κάποιος στο παιχνίδι τον Θεό προκειμένου Αμερική, Ρωσία και οι όποιοι εμπλεκόμενοι να τα βρουν στη Συρία. Θα πεις, κι αν δεν ξηγιέται στο έτσι το παπαδαριό, ποια άλλη δουλειά της προκοπής να κάνει.

Ο Θεός φταίει που δεν σταμάτησε στη Συρία το ξεσπίτωμα και το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων; Μήπως, όμως, είχε λόγο να μην εισακούσει τις παρακλήσεις των Κυπρίων. Δεν ξέρεις, όπως δεν ξέρεις αν η επιθυμία του μεγαλοδύναμου ήταν να υποχρεωθούν άνθρωποι να γίνουν πρόσφυγες.

Χρήσιμο, πάντως, θα ήταν να γνωρίζαμε ποιος ήταν ο τζίρος στις εκκλησίες της Κύπρου. Αν και κατά πόσο φουλάρησαν τα παγκάρια, από τον οβολό των πιστών. Δεν φτάνουν το ''Κύριε ελέησον'', τα σταυροκοπήματα στο στήθος και προσκυνήματα στα γόνατα. Απαραιτήτως οι πιστοί οφείλουν να ανάβουν και κανένα κεράκι. Όχι στο τζάμπα οι παρακλήσεις στον Θεό.

Πως θα γίνει, δηλαδή. Όχι να μόνο στο μιλητό ο πιστός να ζητάει ρουσφέτι από τον Θεό. Έχει, άλλωστε, πολλές σκοτούρες ο παππούς, δεν μπορεί να τα προλάβει όλα. Να κάνει το καθήκον του απέναντι σ' όλους, άσε που συνήθως ακούει την ίδια ευχή από τους αντιπάλους των δυο πλευρών. Αυτό κι αν είναι το ζόρικο για τον Θεό, ποιον από τους δυο να ικανοποιήσει;

Η τελευταία κουβέντα μου επί του θέματος. Για να σταματήσει το κακό θαρρώ προτιμότερο οι πιστοί να παρακαλέσουν τους Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και σία, οι οποίοι μη λησμονούμε είναι άνθρωποι του Θεού.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ, ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ, ΠΑΡΕΑΚΙ ΤΟΥ