ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

 
Το έλεγε ο παππούς μου και άντε να διαφωνήσεις μαζί του. Με τι επιχειρήματα να αντικρούσεις αυτό που έβγαλε από το κεφάλι του. Ο γέρος, λοιπόν, έλεγε ότι όλες οι μεγάλες αρρώστιες, οι επιδημίες που στο παρελθόν θέρισαν κοσμάκη, οφείλονται στον υπερπληθυσμό. Δηλαδή;
 
Κίνδυνος σήμερα ο κορωνοϊός που χτύπησε από την Κίνα και απειλεί κάθε χώρα. Τα κρούσματα και οι νεκροί όλο και μεγαλώνουν και δεν γνωρίζει κανείς μέχρι που θα είναι το τελικό κόστος. Σύμφωνα με τη θεωρία του μακαρίτη παππού μου είναι η αντίδραση της γης, που τιμωρεί τον άνθρωπο γιατί πολλαπλασιάζεται χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις δυνατότητες και τις επιθυμίες της φύσης. 
 
Σακάτεψε την Ευρώπη η πάνωλης τον 14ο αιώνα. Ασφαλώς ο πληθυσμός του πλανήτη δεν συγκρίνεται με τα σημερινά νούμερα. Και τότε, όμως, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων πιθανόν να ήταν απότομη, με συνέπεια η γη να μην προλαβαίνει να παράγει τόσα όσα χρειαζόντουσαν για να τραφεί ο κόσμος.
 
Θεωρίες και συνωμοσίες όσες θες στους αιώνες των αιώνων για την εμφάνιση μιας επιδημίας. Κι αυτό είναι φαινόμενο που κατά κάποιο τρόπο δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο με την επιβαλλόμενη προσοχή. Ο κορωνοϊός επόμενο να δαιμονοποιηθεί κι αυτός, να χαρακτηριστεί ως... υπερβολή. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα, που μπήκε στην καθημερινότητα μας και δεν θα μάθουμε ποτέ το μέγεθος της καταστροφής της. Επόμενο να μην τα λένε όλα, και ίσως να έχουν δίκαιο. Να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος.