ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ...

 
Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη  

 

Χάλασε ο κόσμος από την είδηση για τη σεξουαλική παρενόχληση της Σοφίας Μπεκατώρου από παράγοντα του αθλητισμού. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το θύμα είναι μια λαμπερή ολυμπιονίκης, όχι μία τυχαία γυναίκα. Παίζει ρόλο αυτό. 

 

Η Μπεκατώρου δεν είναι υπάλληλος σούπερ μάρκετ, μία απλή εργάτρια, άγνωστη νεαρή ηθοποιός ή τραγουδίστρια. Τέλος πάντων κάποια από τις εκατοντάδες, υποθέτω, απλές γυναίκες που έπεσαν θύματα παρενόχλησης, αλλά  δεν βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν τους βιαστές τους ή τους κατήγγειλαν χωρίς να καταφέρουν η κάθε μία για τους διάφορους της λόγους να φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος, δηλαδή να οδηγήσουν τους ένοχους  στο εδώλιο. Κι αυτό γιατί  ήταν μόνες, ανώνυμες, άρα αδύναμες.  

 

 Η υπόθεση της Μπεκατώρου είναι διαφορετική.  Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία δημόσια καταγγελία από ένα λαμπερό πρόσωπο. Μία καταγγελία που προκαλεί σεισμό, αφυπνίζει συνειδήσεις, κατονομάζει ενόχους και ξεσηκώνει κύμα συμπαράστασης. Και το πετυχαίνει γιατί εφαρμόζει έστω και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τη μαγική συνταγή. Ενώ άλλες…
 

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μία ιστορία που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί κλασική περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης και ως προς την πλοκή, αλλά και ως προς την κατάληξη της. Μία ιστορία πατέντα της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι βιαστές συνειδήσεων ακριβώς γιατί τα θύματα επιμένουν στη σιωπή τους.  

 

Η γυναίκα που υπέστη την σεξουαλική παρενόχληση ήταν 35 χρονών, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, άγαμη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, αρκετά εμφανίσιμη, η οποία στην προσπάθειά της να εργασθεί για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της, έπιασε δουλειά σε καφενείο –ψησταριά, χωρίς τήρηση ωραρίου και με την στοιχειώδη αμοιβή. Ο εργοδότης της (άνδρας 55 περίπου ετών, έγγαμος και με δύο ενήλικα παιδιά και μία σύζυγο που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την δουλειά του συζύγου της, όπου εμφανιζόταν πολύ σπάνια) είπε πως αν θέλει να κερδίσει περισσότερα χρήματα για να εξασφαλίσει και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά της θα πρέπει να εργάζεται και τις βραδινές ώρες.

 

Η ομογενής η οποία είχε ανάγκη τα χρήματα δέχθηκε και ζήτησε από την  μητέρα της να φροντίζει τα παιδιά για να μην είναι μόνα στο σπίτι. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε σε πολύ νορμάλ συνθήκες, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες το αφεντικό της ζητούσε να παραμένει όλο και περισσότερες ώρες προφασιζόμενος ότι θα πρέπει μετά το κλείσιμο του μαγαζιού να καθαρίσουν για να είναι έτοιμο την επόμενη ημέρα. Η γυναίκα δεν αντέδρασε στην αρχή.

 

Στην συνέχεια άρχισαν οι κολακείες, τονίζοντάς της πάντα πόσο όμορφη και εργατική είναι. Η γυναίκα πάντα τυπική, προσπαθούσε να μην δώσει αφορμές για κάτι παραπάνω. Στη συνέχεια ο εργοδότης έγινε πιο πιεστικός μη δίνοντας και πολλά περιθώρια να αντιδράσει αφού την απειλούσε συνεχώς πως θα την διώξει. Εκείνη στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από την όλη κατάσταση επιχείρησε να ενημερώσει την σύζυγο του, αλλά κατηγορήθηκε ότι η ίδια ήταν υπαίτια της δυσάρεστης σ’ αυτήν ιστορίας.

 

Δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, καθώς από την μία χρειαζόταν τα χρήματα για να μπορέσει να ζήσει τα παιδιά της, από την άλλη δεν ήθελε να μαθευτεί το γεγονός γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις του περίγυρού της. Έτσι για αρκετό διάστημα παρά τις άμυνες της, ο εργοδότης δεν σταμάτησε την παρενόχληση… Ώσπου αποφάσισε να παραιτηθεί για να γλιτώσει. Κι αν κατήγγειλε  το γεγονός, το έκανε μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ένα πενιχρό επίδομα για τα παιδιά της όσο καιρό θα έμενε άνεργη…

 Διαβαστε ακομα:

ΕΝΑΣ ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΒΙΑΣΕ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ