Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 

Ήταν μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, όταν τα δελτία ειδήσεων όλης της γης μιλούσαν και έγραφαν για τον σεισμό και το τσουνάμι που συγκλόνισε τον κόσμο. Τότε που χάθηκαν πάνω από 250.000 άνθρωποι, εξαφανίστηκαν περιουσίες, ισοπεδώθηκαν πόλεις και χωριά, πνίγηκαν ζώα και όσοι απέμειναν ήταν σε απόγνωση.

Η 26η Δεκεμβρίου του 2004 έμοιαζε σαν μια συνηθισμένη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος διασκέδαζε, οι οικογένειες άνοιγαν τα δώρα τους και μερικοί, «τυχεροί», απολάμβαναν τις διακοπές τους σε έναν επίγειο παράδεισο, αλλά ένας σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε, ανέτρεψαν τα πάντα. Όλα αυτά συνέβησαν στον Ινδικό ωκεανό στις 8 π.μ. περίπου με επίκεντρο την Σουμάτρα. Ήταν ένας υποθαλάσσιος σεισμός 9,1 Richter, ο οποίος προκάλεσε πανικό. Ακολούθησαν μια σειρά από τεράστια κύματα τσουνάμι που έφτασαν σε ύψος τα 30 μέτρα και δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της υποθαλάσσιας σεισμικής δραστηριότητας. Οι κοινότητες κατά μήκος των γύρω ακτών του Ινδικού Ωκεανού επηρεάστηκαν σοβαρά και το τσουνάμι σκότωσε περίπου 250.000 – 280.000 άτομα σε 14 χώρες, καθιστώντας το, μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Η Σουμάτρα, η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη ήταν οι βασικές χώρες, στις οποίες κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν παραλιακές πόλεις και χωριά.

Ο σεισμός ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ και είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια δόνησης που παρατηρήθηκε ποτέ, μεταξύ οκτώ και δέκα λεπτών. Προκάλεσε τη δόνηση του πλανήτη και επίσης πυροδότησε απομακρυσμένους σεισμούς μέχρι την Αλάσκα. Τα δεινά των πληγέντων ανθρώπων και χωρών προκάλεσαν παγκόσμια ανθρωπιστική αντίδραση, με δωρεές συνολικού ύψους άνω των…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ και δείτε φωτογραφίες εδώ:...nikosonline.gr