ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΡΑΚΑΡΕΙΣ ΤΣΟΥΧΤΡΑ

 

Αν έρθεις σε μετωπική, ακόμα και ξώφαλτση σύγκρουση με τσούχτρα, θα σου πω τι κάνεις, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές κι όχι συμβουλές επί του θέματος. Έμειναν κάπου στο κορμί σου κάποια κομμάτια από το σώμα της μέδουσας, έστω ένα μικρό πλοκάμι της. Δεν το απομακρύνεις με το χέρι. Πιάσε άμμο και προσπάθησε με τρίψιμο να το διώξεις από επάνω σου.

Και για να φύγει ο πόνος τοποθέτησε ένα βρεγμένο πανί και άστο στο σημείο που σε τσίμπησε μέχρι να σταματήσει να σε ερεθίζει. Υπάρχει, βέβαια, η ειδική αλοιφή. Συνίσταται ακόμα να ρίξει αμμωνία πάνω στο τσίμπημα.

Γνωστά αυτά. Στην Ελλάδα δεν πεθαίνουμε από τσούχτρες. Έχουμε στην επικράτεια μας 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας και τα καταφέρνουμε μια χαρά με τις μέδουσες, και όσες απ’ αυτές είναι τσούχτρες.

Υπάρχει μια μέδουσα αληθινή δολοφόνος. Καμία έκπληξη ότι έχει πάρει ελληνικό όνομα. Ό,τι υπήρχε, ό,τι υπάρχει, ό,τι ανακαλύπτεται σε φυτό, σε ψαρικό, σε λουλουδικό, οι επιστήμονες το βαπτίζουν με ελληνικό όνομα. Με ελληνική λέξη. Το γιατί, άστο για άλλη φορά.

Μιλάμε για τις μέδουσες. Αυτά τα ελεεινά, τα εντελώς συχαμερά όντα της θάλασσας, όσο κι αν ορισμένα είδη μοιάζουν με μπουκέτο από λουλούδια. Με χρωματισμούς παραπέμπουν σε σλιπάκια και σέξυ γκομενάκια. Το ελάχιστο ύφασμα που καλύπτει ό,τι πιο ποθητό από άνδρα σε μανουλομάνουλο. Ξεφύγαμε.

Physalia Physalis ονομάστηκε η μέδουσα δολοφόνος. Ζει βασικά στον Ατλαντικό ωκεανό αλλά κάνει τις βόλτες της μέχρι τη Μεσόγειο. Σπάνια, σπανιότατα κοπιάζει μέχρι τη γειτονιά μας. Πλοκάμια μέχρι 20 μέτρα και στις άκρες της έχει μια ποικιλία από δέκα διαφορετικά είδη δηλητηρίων. Και δεν υπάρχει αντίδοτο. Είπαμε δολοφόνος.

Διαβαστε ακομα:

ΚΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ