ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Ελλάδα την επομένη δεκαετία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τη μέγιστη τραγωδία του ελληνισμού. Το πρακτορείον «Ο Φάρος» συστήνει στους πελάτες του - αν θέλουν να ταξιδεύουν Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τις ΗΠΑ - να εξασφαλίσουν εισιτήριο για το παπόρι, διότι την περίοδο αυτή επιστρέφουν στη δεύτερη πατρίδα τους όλοι οι «Αμερικάνοι», τουτέστιν όσοι Έλληνες παραθέρισαν στην πατρίδα.

«Το πρακτορείον έχει εξασφαλίσει από τώρα δια τους μήνας αυτούς τας καλύτερας καμπίνας εις τα κάτωθι αναχωρούντα υπερωκεάνεια. Ζητήσατε πληροφορίας από τώρα καθώς και δια την τροποποίησιν του μεταναστευτικού νόμου».

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
13 Σεπτ. «Ουίλσων» Πάτραι-Ν. Υόρκη
17 Σεπτ. «Βύρων» Πειραιεύς-Ν. Υόρκη
25 Σεπτ. «Ασία» Πειραιεύς-Ν. Υόρκη

Αναφέρω το «Νέο αριθμό» τηλεφώνου του πρακτορείου, στην πλατεία Ομονοίας: 8-68. Τριψήφιος!

ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία, σήμερα που η Ελλάδα είναι η χώρα εξόρμησης προσφύγων. Αλίευσα από το «Βήμα» της εποχής μια συνομιλία που είχε με την εφημερίδα ο πρεσβευτής μας στις ΗΠΑ κύριος Σιμόπουλος.

- Καταντά να είνε μια αληθής σωματεμπορεία αυτή, η οποία διενεργείται εκ μέρους ελληνικών τινών μεταναστευτικών πρακτορείων. Είνε ανεκδιήγητα τα μαρτύρια, τα οποία υφίστανται οι ομογενείς μας, εξαπατούμενοι από ασυνείδητους πράκτορες, οι οποίοι τους υπόσχονται την λαθραία εισαγωγήν των εις τας Ηνωμένας Πολιτείας.

Λαμβάνω τακτικά πολυάριθμας επιστολάς από δυστυχείς ομογενείς, οι οποίοι συλλαμβάνονται εις τα διάφορα μέρη της Αμερικής από τας μεταναστευτικάς αρχάς και εκδιώκονται από το αμερικάνικον έδαφος, αφού προηγουμένως κατεδαπάνησαν και τας τελευταίας οικονομίας αυτών.

Αφήνω τα λοιπά καθημερινά δράματα, τα οποία εκτυλίσσονται εις το Μεξικόν ή την Κούβαν, όπου αποβιβάζονται τα θύματα των μεταναστευτικών αυτών γραφείων, αναμένοντα δήθεν την ευκαιρίαν της εισαγωγής των εις το αμερικάνικον έδαφος.

Πολλάκις επιβιβάζονται πλοιαρίων με την υπόσχεσον ότι θα αποβιβασθούν εις τας αμερικάνικας ακτάς, τουναντίον δε αποβιβάζονται εις ερήμους ακτάς της Κούβας αφηνόμενοι εις την τύχη των, και αφού αφήκαν εις τα χέρια των ασυνείδητων αυτών πρακτόρων και τον τελευταίον τους οβολόν...

Διαβαστε ακομα:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ