ΑΓΙΑ Η ΜΑΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ

 
Του Τιμίου Σταυρού σήμερα 14 Σεπτεμβρίου. Μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού και πέφτει γερή νηστεία, όχι παίζουμε. Σύμφωνα με την Εκκλησία η Ελένη ανακάλυψε σα σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το 326, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Ιησού, στην Ιερουσαλήμ; Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα της Ιστορίας, ο οποίος ναι μεν κρίθηκε Μέγας, αλλά και άγιος.
Η εν λόγω Ελένη, λοιπόν, η μαμά του Κωνσταντίνου, κορίτσι ταπεινής καταγωγής, κόρη ενός πανδοχέα, παντρεύτηκε ένα παλιάνθρωπο, και την είχε για πέταμα, συνεχώς στο ξου. Μιλάμε για τον Κωνσταντίνο Α' τον Χλωρό, προέκυψε κι αυτός αυτοκράτορας της Ρώμης, παρ΄ ό,τι, όπως λέγεται, ήταν κρυφοχριστιανός. Ξέρεις; Δεν ξέρεις. Σα μαλάκας όρθιος λες ό,τι λέγεται, έστω κι αν δεν έχει καμιά σημασία η μύηση ή όχι του Χλωρού στο χριστιανισμό. Άλλο είναι το χρήσιμο. Να κρίνει κανείς τα παραμυθάκια κι άλλα περιπετειώδη με τα οποία φτιάχνονται θρησκείες, μυθολογίες, θρύλοι.

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο γιος της κυρίας Ελένης, είναι ο τύπος με το Εν Τούτω Νίκα (φώτο). Το είδε το όραμα στον ουρανό. Άντε να πεις εσύ ότι δεν το είδε. Πως ήταν ένα παραμύθι στα ματάκια του.

Ο πατέρας του Μέγα, ο Χλωρός μετά παντρεύτηκε την Θεοδώρα, την κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ως αυτοκράτωρ κι αυτός, και με προστάτη τον Ηρακλή πολεμούσε τον ανίκητο Ήλιο, Σολ Ινβίκτους. Ο γιος, ο μετέπειτα Μέγας, το 312 είδε το σημάδι στα σύννεφα, δεν είχε ανάγκη το Sol Invictus, και κέρδισε τον Μαξέντιο, τον τότε κουμανταδόρο  της Ρώμης.

Μιλάμε σήμερα για την Ελένη, λόγω της ημέρας, της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού. Όταν ο γιος της έγινε αυτοκράτορας, τότε η μάνα του αποκαταστάθηκε στο παλάτι. Πήρε τον τίτλο της Αυγούστας, έγινε η Βασιλομήτωρ, όπως στους οθωμανούς η μάνα του σουλτάνου είναι η Βαλιδέ, το κουμάντο στο χαρέμι. Και ως Αυγούστα η Ελένη κανόνιζε κι αυτή ό,τι σχετικό και πρέπον για τις συζύγους του αυτοκράτορα.

Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ