ΖΕΣΤΟ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ...

 

Έπρεπε να πεθάνει ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας για να μάθει ο κόσμος ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Και ζευγαρωμένος από το 1991 μ' άλλον ηθοποιό, αρκετά νεώτερο του. Ο σύντροφος του μακαρίτη Χατζησάββα στον αποχαιρετισμό του προς τον αγαπημένο του, αφού ανέφερε ότι τον ερωτεύθηκε όταν του διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, ζήτησε από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τη σχέση των ομοφυλοφίλων. Τι μου θύμισε αυτό;

Πέθαινε ένας κομουνιστής στην Ιταλία, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και στην κηδεία του μάθαινε ο κόσμος και το κράτος ότι ήταν μέλος του κόμματος. Γιατί κρατιόταν μυστική, με την έγκριση του ΚΚΙ, η κομματική δράση του κομουνιστή π.χ. στρατηγού, δικαστή, αρχηγού της αστυνομίας του Μιλάνου, πρύτανη πανεπιστημίου, ανώτερου δημόσιου υπάλληλου κ.α. Για λόγους προστασίας παρέμενε κρυφή η στράτευση του επώνυμου στο ιταλικό κομουνιστικό κόμμα και μόνον με το θάνατό του ο Ριζοσπάστης της Ιταλίας, η Ουνιτά, δημοσίευε το κομματικό βιβλιάριο του εκλιπόντος.

Σα σήμερα 30 Νοεμβρίου, το 2015, πέθανε στα 68 του ο Μηνάς Χατζησάββας και αξίζει να θυμηθούμε, όχι σελίδες από την καλλιτεχνική καριέρα και την προσωπική ζωή του, αλλά κάποιες συμπεριφορές, μάλιστα επώνυμων, που μας χαρακτηρίζουν. Την κοινωνία μας χαρακτηρίζουν. Πέθανε ο άνθρωπος και ο άλλος, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, αυτό που βρήκε να πει ήταν να χαρακτηρίσει ως «αξύριστη χήρα» τον ερωτικό σύντροφο του μακαρίτη. Εμετική αχρειότητα. Τζάμπα πράμα στο γαμημένο διαδίκτυο.

Δεν χάνουν την ευκαιρία οι ''σοβαροί'' παπάρηδες να σκάσουν μύτη με αφορμή ένα γεγονός και να εκδηλώσουν συμπεριφορά χολέρας. Βλέπεις έχουμε εκδημοκρατιστεί, έχουμε απελευθερωθεί, έχουμε κάνει στην άκρη τους γκεσταμπίτες λογοκριτές. Ξεσαλώνουμε. Και δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει χάμω. Όλα τα σφάζουμε. Όλα τα ξεφτυλίζουμε.

Αυτό ήταν το σχόλιο, και πρόλαβε να το αναρτήσει η ''Χαβανέζα χορεύτρια'', λέω για τον γνωστό επιστήμονα. Ότι μέχρι τα 70 του χρόνια ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν σεμνός gay, ότι δεν ήθελε να μάθει ο κόσμος την προσωπική ερωτική του ζωή, αλλά τη δημοσιοποίησε ο εραστής του, αυτή «η αξύριστη χήρα».

Χαβανέζα χορεύτρια; Ακριβώς. Τόσο εύκολα συναντάς στη Χαβάη κορίτσια με γυμνά κορμιά ντυμένα με λουλουδικά. Σαν τις Χαβανέζες χορεύτριες, λοιπόν, κάνουν τζά στο ίντερνετ οι επώνυμοι «σχολιαστές» της καθημερινότητας.

Ο κόσμος είναι απροστάτευτος απ' αυτά τα σκουπίδια. Θρηνεί κάποιος το θάνατο του συντρόφου του και ο υπερασπιστής της ηθικής τον χαρακτηρίζει «αξύριστη χήρα». Σε κάποια άλλη εποχή ο «σχολιαστής», σκέτη χήρα βουτηγμένη στην αμαρτία και τη ντροπή, θα είχε ανέβει μόνος του τα σκαλοπάτια της γκιλοτίνας και ευλαβικά θα είχε αποθέσει το κεφάλι του κάτω από το σχοινί.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΓΟΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ