Η ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ

 

Ήταν 57 χρονών ο Αλή Πασάς, γεννημένος σα σήμερα 24 Ιανουαρίου το 1740, όταν ζήτησε από την «κυρά Φροσύνη» να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της. Δεν μπορούσε να του αρνηθεί και μόνον τιμή δεν ένοιωθε που θα την επισκεπτόταν στο αρχοντικό της διότι ήξερε τις προθέσεις του. Ήθελε να την ρίξει στο κρεββάτι του.

«Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να σου κάνω κακό» της είπε με τα πιο γλυκά λόγια. Οι ιστορικοί έχουν «σταματήσει» σ’ αυτόν τον απίστευτο άνθρωπο. Να συμπεριφέρεται τόσο ερωτικά, τόσο ευγενικά, τόσο καλοσυνάτα και από την άλλη να μην το ‘χει σε τίποτα να δείχνει το πιο ωμό πρόσωπο. Φρικαλέα βασανιστήρια σ’ όποιον δεν έκανε κέφι κι αυτός να παρακολουθεί το μαρτύριο του αλλουνού.

Τελικά, δεν κατάφερε να την πείσει την καλλονή Φροσύνη, που ήταν γκόμενα του γιου του Αλή και λίγο μετά την αναχώρηση από το σπίτι της έκανε νεύμα στους Αλβανούς τζοχανταραίους.

Για να καλύψει το έγκλημά του ο Αλή, έστησε μία επιχείρηση «Καθαρά χέρια». Μαζύ με την Φροσύνη την πλήρωσαν άλλες 17 γυναίκες που είχαν κριθεί αμαρτωλές. Είναι βέβαιο ότι η Φροσύνη ρίχτηκε πεθαμένη στη Λίμνη των Ιωαννίνων. Κόπηκε η αναπνοή της, έπαθε συγκοπή, καθώς την πήγαιναν να την φουντάρουν στο νερό.

Παίζει και μία άλλη ερμηνεία για τον πνιγμό της Φροσύνης, η οποία βέβαια σίγουρα θα γλύτωνε αν αποδεχόταν σεξουαλικά τον πασά. Η σύζυγος του Μουχτάρ, του γιου του Αλή, είχε μάθει για την ερωτική σχέση του άνδρα της με την Φροσύνη και απαίτησε από τον πεθερό της να τιμωρήσει την Ελληνίδα αρχοντοπούλα.

Διαβάστε ακόμα:

Αλή Πασάς, το χαρισματικό κάθαρμα