ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ, ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

 

Η ημέρα στο site θα ξεκινήσει σήμερα με τον Δον Κιχώτη. Με εσένα, δηλαδή, κύριε αναγνώστη. Εσύ, ο καθένας μας, όλοι μας είμαστε Δον Κιχώτες. Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο του Μιγκέλ Θερβάντες συναγωνίζεται σε πωλήσεις εδώ και 400 χρόνια την Αγία Γραφή.

Είναι το βιβλίο που δεν σταματάει να αγοράζεται, που δεν θα σταματήσει να διαβάζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι γράφτηκε όχι από κανονικό συγγραφέα, κάποιον αναγνωρισμένης αξίας λογοτέχνη. Κι όμως, ο Ισπανός τυχοδιώκτης Μιγκέλ Θερβάντες, που γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, το 1547, έγραψε το βιβλίο της αιωνιότητας. Ναι, της αιωνιότητας.

Σα σήμερα στις 16 Ιανουαρίου, το 1605, κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος του Δον Κιχώτη. Μιλάμε για τον El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου, ο Πολυμήχανος Ιδαλγός Ντον Κιχώτης της Μάντσα.

Μιλάμε για ιππότες. Ιδαλγός είναι η κατώτερη τάξη των πολεμιστών. Ήταν πολύ της μόδας την εποχή του Θερβάντες τα λαϊκά αναγνώσματα για τους ιππότες, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας.

Ο Θερβάντες σκέφθηκε να γράψει μια παρωδία, μία σάτιρα για να γελοιοποιήσει αυτό το ευτελές «λογοτεχνικό» είδος με τα μεσαιωνικά ιπποτικά μυθιστορήματα. Και του έκατσε το πρώτο μέγιστο έργο της νεώτερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ένα πράμα χίλιες σελίδες.

Ένα κοπάδι πρόβατα βλέπει ο Δον Κιχώτης και ορμάει καταπάνω τους διότι είναι ο εχθρικός στρατός. Πόρνες συναντάει στα καπηλειά και τις αντιμετωπίζει ως ευγενικές δεσποσύνες. Και στους ταβερνιάρηδες συμπεριφέρεται λες να ‘ναι πυργοδεσπότες.
Τ
ο νούμερο είναι ο Δον Κιχώτης. Ένας παλαβιάρης που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Μεγαλεπήβολα τα σχέδιά του. Σκοπός ζωής του να κυνηγήσει την αδικία, να προστατεύσει τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο της ζωής. Ποιος; Αυτός ο φαντασιόπληκτος ανόητος ντυμένος με πανοπλία της συμφοράς και μοναδικό σύμμαχο τον συνοδό του, τον ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσο, πάνω σ’ ένα γαϊδούρι.

Τιμάμε τον αιώνιο μαλάκα σήμερα στο μυθιστορηματικό πρόσωπο του Δον Κιχώτη. Τιμάμε τον αιώνιο μαλάκα, τον αθεράπευτα ρομαντικό. Ο αποδυτηριάκιας βλέπει τον Δον Κιχώτη σε κάθε αρχηγό κόμματος, στους μεγάλους επαναστάτες της Ιστορίας. Όλοι ήταν Δον Κιχώτες, όλοι είναι Δον Κιχώτες.

Βίος και πολιτεία ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη. Γεμάτο περιπέτειες το σενάριο ζωής του. Την έψαχνε παντού, στην εκκλησία, στο στρατό, στην πολιτική. Ο Θερβάντες έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη ναυμαχία έως τότε όλων των εποχών, εκείνη της Ναυπάκτου κόντρα στους Τούρκους, βέβαια με την πλευρά των Ιταλών-Ισπανών κι έχασε το αριστερό του χέρι.

Επίσης, ο Θερβάντες πολέμησε στις ναυμαχίες της Κέρκυρας, του Ναβαρίνου, και σε κάποια φάση τον άρπαξαν Τούρκοι πειρατές και τον πούλησαν σκλάβο στο Αλγέρι. Δεν γράφεις τέτοιο βιβλίο αν δεν έχεις κι εσύ περάσει πολλά. Θα επανέλθω για τον δικό μας, τον Δον Κιχώτη..

Διαβάστε ακόμα:

Από μαύρους το πρώτο «ναι» στην Ελλάδα