ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

 

Το λοιπόν, το κορμί της Γυναικός ήτανε μικρό και παρμένο.

Και το στήθος σχεδόν πάντα σημαδεμένο από τις αβδέλες που έβανε για να ρουφήξουν το τηχτικό, και αποκάτου εκρεμόντανε δύο βυζιά ωσάν καπνοσακούλες.

Και αυτό το μικρό κορμί επερπατούσε γοργότατα, και οι αρμοί της εφαινόντανε ξεκλείδωτοι.
Διακόπτω το ποίημα Η Γυναίκα της Ζάκυθος, του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητού της Ελλάδος. Γι’ αυτό ίσως είναι πρόσωπο άγνωστο στην Ελλάδα, στους Έλληνες. Επειδή είναι εθνικός, όχι μόνο ποιητής. Παρά απ’ αυτό.

Πικραμένο παιδί ο Διονύσιος. Μέχρι που τα έβαλε με τη μάνα του. Όχι επειδή τον γέννησε εκτός γάμου, επειδή δεν είχε νόμιμο πατέρα, τον πλούσιο Ζακυνθινό στο αρχοντόσπιτο του οποίου δούλευε η μάνα του.
Η Αγγελική πριν παντρευτεί τον μετέπειτα συζυγό της ήταν ερωμένη του αφεντικού της, κι έκανε έναν άλλο γιο που αυτόν τον πάσαρε στον εραστή της. Διονύσιος και Ιωάννης, τα δύο ετεροθαλή αδέλφια για κληρονομικά θέματα έφθασαν στα δικαστήρια, η δε μάνα στράφηκε ενάντια στον εθνικό μας ποιητή.

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» απ’ όπου προέρχεται ο Εθνικός μας Ύμνος ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 1823, όταν ο Διονύσιος ήταν 25 χρονών και τότε δημοσιεύθηκε το ποίημα στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και στην Ευρώπη. Ο Σολωμός πέθανε σα σήμερα 9 Φεβρουαρίου το 1857.

Διαβάστε ακόμα:

Μνήμη Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού Ποιητή