ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

 

Τελικά, οι Αμερικανοί κάνανε τον πόλεμο στο Βιετνάμ για να βοηθήσουν το Χόλυγουντ. Έλα, πλάκα κάνουμε. Ένα κάρο ταινίες έχουν γυριστεί με θέμα το Βιετνάμ. Από ποιοτικές μέχρι πατσαβούρες, ταινίες που δεν βλέπονται. Πάντως, πολλές, πάμπολλες.

Κάποτε σταμάτησε η κινηματογραφική παραγωγή με Βιετνάμ, διότι θεματολογία σε πολεμικές περιπέτειες έδινε το Ιράκ κυρίως, όπως και το Αφγανιστάν.

Γράφω αυτές τις αράδες με την ευκαιρία ότι απόψε, άγρια μεσάνυχτα, από τις 2.15 το star έχει την ταινία Full Metal Jacket, που δεν μπορείς να την αγνοήσεις επειδή την υπογράφει ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Τι θέλω να πω.

Ακόμα και να γνωρίζεις ότι το έργο είναι μάπα, μια αποτυχία, θα το δεις αν το έχει σκηνοθετήσει ένας μεγάλος. Σίγουρα το  Full Metal Jacket, του 1987, θα μειονεκτεί του Ελαφοκυνηγού, του Μάικλ Τσιμίνο, και του Πλατούν, του Όλιβερ Στόουν, που επίσης είναι “βιετναμέζικα” και πολύ  κουλτουριάρικα.

Δεν λέω για το θεϊκό Αποκάλυψη Τώρα, του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ίσως τη μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών, μ' ένα ασύλληπτο, αξεπέραστο Μάρλον Μπράντο.

Διαβάστε ακόμα:

Η πρώτη τρόικα της ιστορίας