Ο “ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ”

 

Το επίθετό του το έκανε Παπαδιαμάντης από το συνδυασμό των λέξεων Παπάς και Αδαμάντιος. Ήταν ο πατέρας του, ο πατήρ Αδαμάντιος, ο γεννηθείς το 1817 που έκανε εννέα παιδιά. Το τέταρτό του ήταν ο τεράστιος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που πέθανε σα σήμερα 3 Ιανουαρίου, το 1911, ο αποκαλούμενος “Άγιος των ελληνικών γραμμάτων”.

Μια στιγμή. Μη μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες. Θεοσεβούμενος μέχρι το τέλος της ζωής του ο γίγαντας, πασίγνωστη η σχέση του με το μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αγίου Μελισσαίου, όπου εκεί έψαλλε. Ιστορικό μνημείο αυτός ο ναίσκος στην Πλάκα που, παρά την επέμβαση του εισαγγελέα, κατεδαφίστηκε το 1943.

Να αναφέρω ακόμα ότι το πατρικό σπίτι του Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο, μετά το θάνατο των αδελφάδων του, έγινε στάβλος πρώτα και μετά αχυρώνας μέχρι να απαλλοτριωθεί από την Ηλεκτρική Εταιρεία του νησιού για να χρησιμοποιείται για αποθήκη πετρελαιοειδών. Εδώ είναι Ελλάδα, ρε. Η αιώνια και αδιόρθωτος Ελλάς.

Παρακάτω. Είσαι της πλάκας αν χαρακτηρίσεις συντηρητικό το έργο του Παπαδιαμάντη επειδή ο ίδιος ήταν θεούσα, μέχρι αγρυπνίες έριχνε στην εκκλησία. “Το έργο του είναι κοσμικό ευαγγέλιο” είχε πει ο πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Πρόκειται για τον κορυφαίο διηγηματογράφο της νεοελληνικής γραμματείας. Τελείωσε το γυμνάσιο Πειραιά, δεν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, τη φιλοσοφική σχολή, και για να τη βγάζει έκανε μεταφράσεις από τα γαλλικά και τα αγγλικά, τα οποία προσπαθούσε να μάθει μόνος του.

Στο μεροκάματο ήταν το παλληκάρι. Το 1906 νοίκιασε μια κάμαρη στην πλατεία Δεξαμενής, που την έκανε φίρμα, διότι πολλοί καλλιτέχνες και λόγιοι πηγαίνουν εκεί, στο Κολωνάκι, να τον γνωρίσουν.

Διαβάστε ακόμα:

Εμεινε ο ασπασμός των αγγέλων προς τ` άστρα