ΑΤΟΜΟ ΝΑΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟ

 

Λες “Άμλετ” και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” και η σκέψη πάει κατ' ευθείαν στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Λες “Λίμνη των Κύκνων” και “Καρυοθραύστης” και σου 'ρχεται το όνομα Τσαϊκόφσκι. Ένας μεγάλος, ένας μοναδικός της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Ρώσος, καμία σχέση το έργο του με τη γήινη ύπαρξή του. Ένα ανθρωπάκι ήταν, με επιλογές καταστροφικές στην προσωπική του ζωή, ακόμα κι όταν ήταν ενήλικας. Αυτός είναι ο άνθρωπος, ο αιώνιος άνθρωπος. Ίσως επειδή δεν ξέρει γιατί βρέθηκε στη γη, ούτε που πάει, αν πάει κάπου, μετά το θάνατό του, αν πράγματι υπάρχει θάνατος.

Δεν ήθελε επαφή με τα άτομα που τον ενδιέφεραν! Κρατούσε αποστάσεις από το φόβο ότι μαζί τους η σχέση του θα γνώριζε τη φθορά. Ερωτεύθηκε μια μαθήτριά του και παρά τη θέλησή του, μετά από πίεση εκείνης, οδηγήθηκαν στο γάμο. Έπιασε το χειρώτερο λαχνό του λαχείου. Η αποτυχία. Η κοπέλλα, ψιλοσαλεμένη, του έκανε τη ζωή μαρτύριο. Ήταν και μητρομάνα, ξενοπηδιόταν αδίστακτα, άλλαζε συνέχεια εραστές μέχρι που την έκλεισαν σε τρελάδικο. Το διαζύγιο του προκάλεσε πόνο, ένοιωθε την ανάγκη να τιμωρήσει τον εαυτό του για τον ρομαντισμό του, την αφέλειά του να δοθεί σε μια γυναίκα ανίκανη να τον εκτιμήσει.

Έφταιγε κι αυτός, ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος, επειδή έκανε ένα γάμο για να κρύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, ίσως επειδή δεν ήθελε να την αποδεχθεί. Ο Πούτιν, ο τσάρος της σημερινής Ρωσίας, είπε τη μαλακία του αναφερόμενος στον Τσαϊκόφσκι. Τον αγαπάμε αν και ήταν gay.

Ευτυχώς ο Ρώσος συνθέτης γνώρισε μια θαυμάστριά, μια χήρα, που κατάλαβε τι σόι χαρακτήρας είναι, γι' αυτό τον άφηνε στον κόσμο του. Ματσωμένη η κυρία, χωρίς να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί του, τον στήριζε συναισθηματικά, τον χαρτζηλίκωνε χοντρά κι αυτός, απελευθερωμένος και οικονομικά ανεξάρτητος, αφοσιώθηκε στη σύνθεση κι έγραψε τα αριστουργήματά του. Αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του, κάποια Ναντέζνα φον Μεκ.

Να είσαι ένας μεγάλος, πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. Η μουσική σου να παίζεται μετά το θάνατό σου. Το όνομά σου να μείνει στην αιωνιότητα. Και εσύ όσο ζούσες να είσαι δυστυχής. Να γνωρίσεις την κατάθλιψη. Να φτάσεις στην αυτοκτονία. Θάνατος με ερωτηματικά στα 53 του. Είπανε χολέρα. Ακόμα ότι αυτοκτόνησε, ότι δηλητηριάστηκε γιατί βρέθηκε μπλεγμένος σε σκάνδαλο. Τι μας ενδιαφέρουν αυτά για τον συνθέτη της “Ωραίας Κοιμωμένης”. Αξία έχει ότι πλούτισε την ανθρώπινη κληρονομιά στην κλασική μουσική ο Pyotr Tchaikovsky.

Πατέρας ουκρανικής καταγωγής, μητέρα γαλλικής. Ο Πιότρ που γεννήθηκε στις 7 Μαίου 1840, προοριζόταν για νομικά. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, μουσική δωματίου. Δικά του είναι τα μπαλέτα Καρυοθραύστης, Λίμνη των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη. Πέθανε 1893, σα σήμερα 6 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Σκοτωμός για το ευαγγέλιο