ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΑΘΕΙΑ

 

Λαμόγιο. Της προσκολλήσεως, δηλαδή. Μεγάλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας κι όχι μόνον. Έγραψε πολλά και σημαντικά πράγματα που ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Ποιοτικός δημιουργός, αναξιοπρεπής ως άνθρωπος. Έδειχνε τη φτήνια του απέναντι στον αριστοκράτη, τον βασιληά, τον κάθε εξουσιαστή. Αυτός ο θεωρητικός κατά της εξουσίας και της μη βίας.

Ο λόγος για τον Φρανσουά Μαρί Αρουαί, γνωστό ως Βολταίρο, που γεννήθηκε 21 Νοεμβρίου, σα σήμερα το 1694 και πέθανε στις 30 Μαίου το 1778. Αυτός ο γλύφτης των ευγενών είναι κορυφαία προσωπικότητα του Διαφωτισμού κι ένας μάρτυρας για τις θέσεις του υπέρ της ανεξιθρησκείας και τις επιθέσεις του στο παπαδαριό.

Με το πρώτο κιόλας σατιρικό του έργο τον μπαγλαρώσανε για ένα χρόνο στη Βαστίλη. Δεν γλύτωσε και την εξορία, την έκανε στην Αγγλία, διότι στα γραπτά του έβγαζε το ριζοσπαστικό , το φιλελεύθερο πνεύμα του. Για το κακό φταίει ο άνθρωπος, υποστήριζε ο Βολταίρος. Ο Θεός, δηλαδή, δημιούργησε τον άνθρωπό και ο άνθρωπος γέννησε το κακό. Βολική θεωρία. Είχε ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος.

«Καλός είναι ο χριστιανισμός, όμως για τα ανθρωπάκια, τις δούλες, τους τσαγκάρηδες, τους ράφτες. Στην ανώτερη πράξη ταιριάζει η αθεία». Αυτά έλεγε ο Βολταίρος, που όταν είχε πλησιάσει το τέλος του τα χρειάστηκε, μήπως τιμωρηθεί στην άλλη ζωή. Πήρε πίσω κάποια αντιθρησκευτικά του κείμενα για να εξασφαλίσει χριστιανική κηδεία.

Έγραψε πολλά δράματα, τραγωδίες, κωμωδίες. Και μια σάτιρα, την «Παρθένο», για να κοροϊδέψει τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ζαν Ντ’ Αρκ. Κάτι τελευταίο. Είναι λάθος που αποδίδεται σ’ αυτόν η τεράστια κουβέντα «Διαφωνώ μ’ αυτό που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θάνατο το δικαίωμα να εκφράζεσαι ελεύθερα». Η φράση ανήκει σε κάποια Έβελυν Μπεατρίς Χωλ, μία ακόμα βιογράφο του Βολταίρου

Διαβάστε ακόμα:

Γεννήθηκε, όπως οι βροχές και οι άνεμοι