ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ

 

Ο Φραγκενστάιν Ζει. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Αυτός που έχει πεθάνει, συγκεκριμένα αυτή, διότι είναι γυναίκα, είναι η συγγραφέας που συνέλαβε την ιδέα του κλασικού αριστουργήματος “Φραγκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας”. Αυτό το τέρας, ο Φραγκενστάιν, το φανταστικό πρόσωπο, ξεπέρασε την δημιουργό του, την συγγραφέα Μαίρη Σέλεϋ, που γεννήθηκε το 1797, σα σημερα 30 Αυγούστου, και πέθανε πρώτη Φεβρουαρίου 1851.

Η Μαίρη φιλοξενούνταν με τον άνδρα της, τον Άγγλο μέγα ρομαντικό ποιητή Πέρσυ Σέλεϋ, στη βίλα του Λόρδου Μπάυρον, στη λίμνη Λε Μαν της Ελβετίας. Κι εκεί άρχισε να γράφει το βιβλίο, το 1816. Σύμφωνα με το μύθο το τελείωσε σε μία νύχτα. Χρειάστηκε τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο, αυτή είναι η αλήθεια.

Η Mary Wollstonecraft γεννήθηκε από φιλόσοφο πατέρα, ήταν ίσως ο πρώτος σοβαρός αναρχικός της Αγγλίας, και μάνα συγγραφέα. Στα 17 της γνώρισε τον Shelley. Κλεφτήκανε και όταν αυτοκτόνησε η γυναίκα του ποιητή, παντρευτήκανε. Έκαναν τέσσερα παιδιά αλλά μονάχα το ένα έζησε. Και ο άνδρας της, ο Σέλεϋ πνίγηκε. Κάποια κατάρα την κυνηγούσε.

Ένας ανύπαρκτος συγγραφέας, Άγγλος επίσης, έγραψε τον Δράκουλα, ο Μπραμ Στόκερ. Η Μαίρη Σέλεϋ πέρασε στην Ιστορία για έναν άλλο ήρωα της γοτθικής λογοτεχνίας, τον Φραγκενστάιν. Δύσκολα, απλησίαστα θέματα αυτά ακόμα και για τον πιο εμπνευσμένο συγγραφέα, λέω για το στόρυ του Φραγκενστάιν.

Από τις τύψεις και τις ενοχές πως να αντέξει να ζει αυτός που "γέννησε" τον Φραγκενστάιν, όχι η Σέλεϋ, αλλά ο ήρωας του έργου, ο τρελός επιστημονας όταν έδωσε ζωή σ' ένα ανεξέλεγκτο φρικιό; Ήταν από χέρι καταραμένος.

Διαβάστε ακόμα:

Αλέκος Σακελάριος, η περιπτωσάρα!