ΓΟΛΙΑΘ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ “ΔΑΥΙΔ”!

 

Περισσότερο από 5.000 τουρίστες την ημέρα επισκέπτονται το μουσείο Accademia της Φλωρεντίας, όπου εκτίθεται το ασύλληπτης καλλιτεχνικής αξίας γλυπτό “Δαυίδ” του Μιχαήλ Άγγελου. Μέχρι το 1873 το αριστούργημα των αριστουργημάτων βρισκόταν στο ύπαιθρο, στο κέντρο της πόλεως. Το πρόβλημα με τους ρύπους που μάζευε το μαρμάρινο άγαλμα άρχισε με τους επισκέπτες του στο κλειστό χώρο του μουσείου!

Πριν από οκτώ χρόνια τοποθετήθηκε ένα “κλουβί ανοιχτού αέρος”, μία ηλεκτρονική συσκευή εξαερισμού για να φιλτράρει, να προστατεύει τον “Δαυίδ” απο τη σκόνη που επιφέρουν οι χιλιάδες τουρίστες.

Υπάρχει στην Φλωρεντία, στο μουσείο Bargello και ο “Δαυίδ”, το καλύτερο γλυπτό του Ντονατέλο, άγαλμα μπρούτζινο, που φτιάχτηκε το 1440. Ο “Δαυίδ” του Μικελάντζελο άρχισε να δημιουργείται σα σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, το 1503 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο πάνω σ' ένα κομμάτι μάρμαρο που το είχαν απορρίψει άλλοι γλύπτες.

Γιατί να κονομάει ο Δήμος της Φλωρεντίας από το γλυπτό που αναπαριστά τη βιβλική μορφή του Δαυίδ, του εβραιόπουλου που με σφενδόνα νίκησε τον θηριώδη Γολιάθ, σκέφθηκε ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το έργο ανήκει στο λαό, σ' όλη τη χώρα, στο ιταλικό έθνος, άρα τα έσοδα από την υψηλή επισκεψιμότητα που γνωρίζει ο Δαυίδ πρέπει να καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο, όχι όλα στη Φλωρεντία.

Θεωρείται “η Ντισνεϋλαντ της Αναγέννησης” η Φλωρεντία και ο Δήμος της ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για να καρπούται εξ ολοκλήρου τα εκατομμύρια ευρώ που αποφέρει το μουσείο Ακαντέμια στο οποίο εκτίθεται ο “Δαυίδ”.

Ένας γλύπτης, το 1991 δεν άντεξε την τελειότητα του “Δαυίδ” και παραφρόνησε. Μ' ένα σφυρί άρχισε να τον κτυπάει, πρόλαβε να καταστρέψει μόνον ένα δάκτυλο από το πόδι του αγάλματος.

Διαβάστε ακόμα:

Το πιο διάσημο γυμνό στον κόσμο με μικρό πέος