ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ

 

«Πέστα, Χρυσόστομε!». Όταν κάποιος τα λέει σωστά, αυτό θα ακούσεις, «Πέστα, Χρυσόστομε!». Ακόμα και να μην τα λέει με ρητορική ικανότητα, όμως συμφωνεί μαζί του ο άλλος, θα πει «Πέστα, Χρυσόστομε!». Ο Χρυσόστομος από τον οποίο βγήκε η εν λόγω επιφώνηση, ανεξάρτητα το τι πρέσβευε, ό,τι έλεγε, το έλεγε χαρισματικά. Ο άνθρωπος είχε χρυσό στόμα. Γι’ αυτό ξεκίνησε δικηγόρος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 407 πέθανε ο Ιωάννης, ο αποκαλούμενος Χρυσόστομος, ο της Αντιοχείας, από Συρία μεριά, ένας από τους τρεις Ιεράρχες του χριστιανισμού. Πλουσιόπαιδο, εγκατέλειψε κάθε σκέψη για καριέρα, προκειμένου να αφοσιωθεί στον Κύριο. Κι όταν πέθανε και η μάνα του, τότε αυτός ξόδεψε όλα του τα λεφτά στους φτωχούς.

Όπως το λέω. Τη σκότωσε την περιουσία του ο Ιωάννης, ο άγιος της Αντιοχείας. Χάθηκαν τα λεφτά, λέω εγώ, δεν έπιασαν τόπο, διότι δεν τα έδωσε σε κάποιους να κάνουν μπίζνες αλλά στους μη έχοντες. Αν, όμως, το χρήμα έπαιζε επιχειρηματικά, επενδυτικά, τότε θα βοηθούσε ουσιαστικά και διαχρονικά κάποιον κοσμάκη που θα είχε κάποια δουλειά να βγάλει μεροκάματο.

Έκανε και θαύματα, λέει, με τη Χάρη του Ιησού, ο Ιωάννης που θεράπευε ανίατες ασθένειες. Ο Θεός, δηλαδή, φέρνει στον κόσμο σακάτηδες, κουτσούς, στραβούς, κουφούς και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τους κάνει καλά.

Το σώσε έγινε όταν ξεσηκώθηκαν στην Αντιόχεια οι πατριώτες του, που δεν τον άφηναν να φύγει στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά, οι στρατιώτες του Βυζαντίου με το ζόρι τον πήραν για να γίνει Πατριάρχης στην έδρα της αυτοκρατορίας.

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος γιορτάζει σήμερα 27 Ιανουαρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, η μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Στη φωλιά των κοτζαμπάσηδων