Ο ΚΩΟΥΤΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

 

Να σου πω κάτι τρελό, που όμως είναι πραγματικό, έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τρελό, κατατρελό, αλλά έχει την αλήθεια του. Πιθανόν, λέω εγώ, να πετύχει ως προπονητής ποδοσφαίρου κάποιος που δεν κλώτσησε μπάλα και να αποτύχει ένας παικταράς. Γίνεται αυτό; Γίνεται. Επειδή άλλο πράμα είναι παίζω στο χορτάρι, άλλο κάθομαι στον πάγκο.

Άλλο είμαι ηθοποιός, ηθοποιάρα, άλλο σκηνοθέτης. Όχι πως δεν είναι σε θέση να κάνει και τον σκηνοθέτη ο ηθοποιός ή ο σκηνοθέτης να παίξει στο θέατρο και το σινεμά. Είναι, όμως, μια άλλη, μια διαφορετική δουλειά. Θέλει διαφορετική σκέψη, δηλαδή.

Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή το θάνατο του συνθέτη και μαέστρου Leonard Bernstein, σα σήμερα, 14 Οκτωβρίου, το 1990. Έγραψε μουσική, συμφωνική κι όχι, ακόμα και για το σινεμά. Δική του η μουσική στο θρυλικό μιούζικαλ West Side Story. ;Hταν και δάσκαλος μουσικής o Leo, όμως το όνομά του είναι ταυτισμένο με το προπονητηλίκι, το σκηνοθετηλίκι, το μαεστρηλίκι.

O «σώουμαν» ο Λέοναρντ Μπερνστάιν. Παικταράς με τη μπαγκέτα στο χέρι, αλλά κάποιοι του έκαναν στα ίσα κριτική. Έλα, το παρατραβάς. Είσαι επιδειξίας. Πιθανόν να ήταν κι έτσι. Να μην ήθελε μόνον να διευθύνει την ορχήστρα, αλλά στις συναυλίες που έδινε, τις ορχηστικές, να γούσταρε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου επάνω του.

Άνθρωπος της μουσική ο Λεό, όμως μαέστρος. Εγώ θα σου πω ποια καθήκοντα θα έχεις στον αγώνα εσύ ο αμυντικός. Ποιος ο χώρος ευθύνης σου, πως θα δρας ανασταλτικά και προωθητικά, εγώ ο προπονητής σου, ο μαέστρος σου. Το ίδιο κι εσύ που είσαι το πρώτο βιολί, όχι όπως το δεύτερο βιολί που το θέλω αλλοιώς, κι εσύ πιανίστα, σε θέλω σ' αυτούς τους τόνους.

Ο Μπερνστάιν γεννήθηκε το 1918 στη Μασαχουσέτη, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στα 35 έγινε βοηθός μαέστρου στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, και διευθυντής της μετά από δύο χρόνια. Ήταν προστατευόμενος, λένε και εραστής, του μέγιστου Έλληνα αρχιμουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου. Παντρεύτηκε μια Χιλιανή ηθοποιό και πιανίστρια και έκανε τρία παιδιά.

Διαβάστε ακόμα:

Η όπερα ακούστηκε με τη φωνή του