Η ΜΕΛΙΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Η Μελίνα όλων των Ελλήνων. Έτσι την είπαν. Δεν χρειάζεται το επίθετο, το Μερκούρη. Κι έτσι έμεινε. Η Μελίνα όλων των Ελλήνων. Λάθος. Το σωστό είναι η Μελίνα της Ελλάδος. Υπάρχει διαφορά, άλλο Ελλάδα, άλλο Ελλήνες.

Των Ελλήνων, ίσως επειδή ήταν πολιτικός. Η Μελίνα, όμως, ήταν περισσότερο αξιοθέατο της σύγχρονης Ελλάδος, όχι εκπρόσωπος των Ελλήνων, για τους ξένους. Όπως η Αμαλία Ροντρίγκεζ για την Πορτογαλία, η Μερσέντες Σόσα για την Αργεντινή.

Για τους ξένους η Μελίνα Μερκούρη δεν ήταν ούτε η πολιτικός, ούτε η ηθοποιός. Ήταν η Ελληνίδα με την ελληνική, τη μεσογειακή φιγούρα, όχι η χωριάτισσα, όχι η αστή, όχι η αριστοκράτισσα. Ήταν μακράν η πιο διάσημη Ελληνίδα, το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της μεταχουντικής Ελλάδος. Περισσότερο από τον Μίκη Θεοδωράκη και βεβαίως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Νάνα Μούσχουρη, την Ειρήνη Παπά, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Κώστα Γαβρά.

Με αφορμή ότι σα σήμερα, 18 Οκτωβρίου, το 1920, γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, προτείνουμε ένα αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Μουρατίδης, ο οποίος είχε ειδική σχέση μαζύ της.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πλούσιο φωτορεπορτάζ από το προσωπικό αρχείο του Μουρατίδη στο www.nikosonline.gr


Διαβάστε ακόμα

Ντάρλινγκ, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα