ΕΝΑΣ ΤΣΕ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ

 

Ο Αντρέ Μαλρώ ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος. Γάλλος βραβευμένος συγγραφέας κι εύκολα θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια εκδοχή του θρυλικού Τσε Γκεβάρα. Βρέθηκε στην Ασία και έλαβε μέρος στον κινέζικο εμφύλιο πόλεμο, στη Σαγκάη και στην Καντόνα. Στρατεύθηκε και στις Διεθνείς Ταξιαρχίες στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, βεβαίως με το δημοκρατικό στρατό κόντρα στο φασιστικό. Συμμετοχή στη γαλλική αντίσταση ενάντια της χιτλερικής Γερμανίας στο Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Και τελικά;

Έγινε ο υπουργός πολιτισμού το 1958 για δέκα χρόνια στις δεξιές κυβερνήσεις του στρατηγού Ντε Γκωλ. Η “καταξίωση” του ιδεολογικού καιροσκοπισμού, είπαν. Ο Andre Malraux, που γεννήθηκε σα σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου, το 1901, ήταν τροτσκιστής, στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν γνήσιο τυχοδιώκτη.

Ο Λεόν Τρότσκι είπε για τον οπαδό του, τον Μαλρώ: “Δεν θα φτάσει ποτέ στην ηθική αναγνώριση διότι ήταν πάντα έτοιμος να εξαγοραστεί”. Στην Ινδοκίνα που είχε πάει να πολεμήσει ο ιδεολόγος Αντρέ Μαλρώ συνελήφθη για αρχαιοκαπηλεία. Πέθανε το 1976.

Όποιος κι αν ήταν ο Γάλλος που στα 20 του χρόνια εξέπληξε με το αλληγορικό του διήγημα “Χάρτινα Φεγγάρια”, αξίζει να μεταφέρω δικές του ατάκες:

 Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται.
 Ο κόσμος της τέχνης δεν είναι της αθανασίας, αλλά της μεταμόρφωσης.
 Ο μόνος χώρος όπου το Θείο είναι ορατό είναι αυτός της τέχνης.
 Δεν υπάρχουν ήρωες χωρίς ακροατήριο.

Διαβάστε ακόμα:

Εκανε παρέα με τους νεκρούς που θαύμαζε