ΕΝΑΣ ΚΥΚΝΟΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

Να είσαι ένας μεγάλος, πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. Η μουσική σου να παίζεται μετά το θάνατό σου. Το όνομά σου να μείνει στην αιωνιότητα. Και εσύ όσο ζούσες να είσαι δυστυχής. Να γνωρίσεις την κατάθλιψη. Να φτάσεις στην αυτοκτονία. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν ο θάνατός του οφείλεται στη χολέρα ή, ο ίδιος αυτοκτόνησε, αυτοδηλητηριάστηκε.

Αυτός είναι ο άνθρωπος, ο αιώνιος άνθρωπος. Ίσως επειδή δεν ξέρει γιατί βρέθηκε στη γη, ούτε που πάει, αν πάει κάπου, μετά το θάνατό του, αν πράγματι υπάρχει θάνατος.

Ρώσος συνθέτης ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος, έκανε ένα γάμο, ίσως για να κρύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, ίσως επειδή δεν ήθελε να την αποδεχθεί. Έπιασε το χειρώτερο λαχνό του λαχείου. Παντρεύτηκε μια μαθήτριά του, ψιλοσαλεμένη, που του έκανε τη ζωή μαρτύριο. Χώρισαν, το διαζύγιο του προκάλεσε πόνο, ίσως ένοιωθε την ανάγκη να τιμωρήσει τον εαυτό του για τον ρομαντισμό του, την αφέλειά του να δοθεί σε μια γυναίκα ανίκανη να τον εκτιμήσει. Τελικά, η σύζυγός του, μια μητρομάνα, άλλαζε συνέχεια εραστές μέχρι που την έκλεισαν σε τρελλάδικο.

Η γυναίκα της ζωής του ήταν μια πλούσια χήρα με την οποία δεν είχε σεξουαλικές επαφές. Τον στήριξε συναισθηματικά, κυρίως οικονομικά η Ναντέζνα φον Μεκ. Ο Πούτιν, ο τσάρος της σημερινής Ρωσίας είπε τη μαλακία του αναφερόμενος στον Τσαϊκόφσκι. Τον αγαπάμε αν και ήταν gay.

Πατέρας ουκρανικής καταγωγής, μητέρα γαλλικής. Ο Πιότρ που γεννήθηκε το 1840, προοριζόταν για νομικά. Τελικά έγινε μουσικός. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, μουσική δωματίου. Δικά του είναι τα μπαλέτα Καρυοθραύστης, Λίμνη των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη. Πέθανε στα 53 του χρόνια το 1893, σα σήμερα 6 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Θεοί του οι μεγάλοι της μουσικής