O EL GRECO ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

Η Νέα Υόρκη περιμένει τη μεγάλη έκθεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Μητροπολι­τικό Μουσείο για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614 σε ηλικία 73 χρονών.

Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έχει γίνει ποτέ επί αμερικάνικου εδάφους στον επονομαζόμενο El Greco (Ο Έλληνας). Μια τεράστια έκθεση ειδικά για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου δημιουρ­γού για την οποία το Μουσείο ενώνει τις δυνάμεις του με την Ισπανική Κοινότητα της Αμερικής και φέρνουν έργα του απ’ όλο τον κόσμο.

Σε αυτήν θα εκτεθούν και οι εννέα πί­νακες που διαθέτει το ίδιο το μουσείο στη συλλογή του και πολλούς άλλους που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, διάσπαρτες σε όλη την Αμερική. Ήδη ο πίνακας «Άποψη του Τολέδο» – με τα σταχτόμαυρα απειλητικά σύννεφα πάνω από την πόλη όπου έζησε ο Θεοτοκόπουλος – δημοσιεύεται παντού, σε κάθε περιοδικό, εφημερίδα ή blog, σε κάθε παρουσίαση ή πρόταση των αμερικανικών media. Σε μία από αυτές, στο τελευταίο τεύχος του, το New Yorker, προαναγγέλλει την «ολική επαναφορά των έργων του Ελ Γκρέκο».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί έτσι, σαν να πρόκειται για μια ρετροσπεκτίβα όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολου­θήσουν την εξέλιξη του ζωγράφου σε όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του διαδρομής μετά την έξοδο από την ενετική Κρήτη...

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.nikosonline.gr