ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΔΡΟΣ

 

Το όνομα Κωστής Μοσκώφ δεν είναι πρωτοκλασάτο, ούτε στο χώρο της διανόησης, ούτε στη φυλή των πολιτικων, αν και εύκολα κανείς θα μπορούσε να αγνοήσει την όποια κομματική του σχέση με το ΚΚΕ. Ως άνθρωπος, όμως, αυτό το βαθύτατα πολιτισμένο άτομο ήταν βαρέων βαρών πρωτοκλασάτος.

Χαμηλών τόνων, μακρυά από το μέτωπο της φτηνής δημοσιότητας και του λαϊκισμού. Ήταν κτισμένος με τέτοιο υλικό που δεν του έβγαινε η θρασύτητα, ο τσογλανισμός που χαρακτηρίζει κάποιους δήθεν πολιτικοποιημένους και πνευματικούς σαλτιμπάγκους.

Ας μη σταθούμε στο συγγραφικό και ποιητικό του έργο. Ο Κωστής Μοσκώφ, που γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, το 1939, στην Θεσσαλονίκη είναι υπόδειγμα δημοσίου ανδρός. Σεμνός. Της προσφοράς. Η προσωπική επαφή μαζί του πρόσφερε το δώρο της είσπραξης βιωμάτων από πεπερασμένες εποχές που άγνωστες δυνάμεις του είχαν κληρονομήσει. 

Ο παπούς του Κωστή Μόσκωφ ήταν Ιταλός κόμης και ο Πόντιος καπνέμπορας πατέρας του εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1919. Πήγε στα αμερικάνικα κολλέγια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και στη Σορβώνη. Αριστερός, όχι του πεζοδρομίου. Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Μετάφρασε Άραβες
ποιητές. Ο ίδιος έγραψε ποίηση για τον έρωτα και την επανάσταση.

Ο πολύς κόσμος άκουσε το όνομα Κωστής Μοσκώφ όταν το 1989 έγινε μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο και εκεί, στην “καθ' ημάς Ανατολή” όπως έλεγε ο ίδιος, έκανε δουλειά με ουσία και περιεχόμενο με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, στο οποίο ήταν υπεύθυνος.

Ο ποιητής, ο ιστορικός, ο δημοσιογράφος Μοσκώβ πέθανε σα σήμερα 27 Ιουνίου το 1998, στο Κάιρο, αφού για 28 χρόνια έζησε με τον καρκίνο.

Διαβάστε ακόμα:

Κόντρα στον Γιουσούφ και στον Σαλήχ