O GAY ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΔΑΣ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Το όνομα Κριστιάν Ντιόρ είναι ταυτισμένο με τη μόδα, την υψηλή ραπτική, όπως εκείνο του Πελέ με το ποδόσφαιρο, του Μπετόβεν με τη μουσική, του Σαρλώ με την κωμωδία.

Λένε για επαναστάσεις και επαναστάτες στην πολιτική, ακόμα κι όταν οι παίκτες του έργου είναι όλο λόγια και αέρας κοπανιστός, η δε Ιστορία συνεχίζει τη δική της πορεία χωρίς στην πραγματικότητα να καταγράφονται οι δήθεν ανατροπές και ρήξεις. Αληθινός επαναστάτης ήταν ο Γάλλος Ντιόρ, διότι πράγματι έφερε το άλλο, το καινούργιο που το είπαν “New look” στο γυναικείο ντύσιμο.

Ένας μπαρούφας είναι ο λαοπρόβλητος πολιτικός που παραμυθιάζει ότι θα κάνει αλλαγές, σοσιαλισμό, ότι θα κτυπήσει το κατεστημένο, κι άλλα τέτοια φαιδρά και, τελικά, πετυχαίνει μονάχα μία τρύπα στο νερό. Δεν είναι άξιος για σοβαρή κουβέντα όποιος θαρρεί ότι δεν αποτελεί επανάσταση ένας άνθρωπος να επιβάλλει στις γυναίκες πως αυτές να ντύνονται. Μια εποχή, μια κοινωνία δίνει το στίγμα της και από τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι.

Από πατέρα Νορμανδό βιομήχανο γεννήθηκε το 1905, σα σήμερα 21 Ιανουαρίου, ο αρχιερέας σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ που σπούδασε πολιτικές επιστήμες για να γίνει διπλωμάτης, να κάνει το χατήρι των γονέων του, διότι ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Μέχρι τα 25 του χρόνια έχει βρει το δρόμο του, φτιάχνει σχέδια για γυναικεία ρούχα και τα πουλάει στους οίκους ραπτικής.

Για να ζήσει στη γερμανική κατοχή ο Ντιόρ φτιάχνει τουαλέτες στις γυναίκες των ναζί, ενώ η αδελφή του είναι ενεργό μέλος της γαλλικής αντίστασης. Μετά τον πόλεμο στην πρώτη κολεξιόν του δικού του οίκου, το 1947, παρουσιάζει 90 δημιουργίες του και η Ιστορία στο ντύσιμο ξαναγράφεται. Φαρδειές, μακριές φούστες, λεπτή μέση, στρογγυλοί ώμοι και γόβες, ψηλά τακούνια. Αυτό ήτανε! Ο κόσμος προσκύνησε τον αυτοκράτορα της μόδας. Αυτόν που ξανάκανε κέντρο της μόδας το Παρίσι.

Ρίτα Χαίηγουωρθ, Μαίρυλιν Μονρώ, Μάρλεν Ντήτριχ, Λιζ Ταίηλορ, όλες αναγνώριζαν την κλάση του Ντιόρ. Κι αυτός, ο ίδιος μόνος του μια σχολή, χοντροκονόμησε. Τα 3/4 των εξαγωγών από την Γαλλία ήταν ρούχα με την υπογραφή του. Έφτιαξε και το άρωμα Miss Dior.

Είχε δεσμό μ' έναν 27χρονο Γαλλοαλγερινό τραγουδιστή, πέθανε στις 24 Οκτωβρίου το 1957, από καρδιακή προσβολή ενώ έκανε έρωτα με δυο πιτσιρικάδες σε σπα στην Ιταλία. Ήταν μόνον 52 χρονών, αφεντικό στον οίκο Ντιόρ ανέλαβε ο προστατευόμενος του Υβ Σαιν Λωράν.

Διαβάστε ακόμα:

Ενας συντηρητικός ο κορυφαίος μοντερνιστής