Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ

 

Αυτός είναι ο πιο σπουδαίος συνθέτης της τζαζ, ο πιανίστας της δικής του ορχήστρας που κράτησε 50 χρόνια, ο δημιουργός 2.000 κομματιών. Έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα στα 18 του χρόνια κι έγινε γνωστός από τη μόνιμη παρουσία του στο περίφημο «Cotton Club» του Χάρλεμ μόνον για λευκούς πελάτες και μαύρους μουσικούς.

Μαύρος ο δούκας της τζαζ, ο Duke Ellington, γεννήθηκε από πρώην σκλάβα σα σήμερα στις 29 Απριλίου το 1899 και πέθανε από καρκίνο στις15 Φεβρουαρίου 1974.

Η πιο μεγάλη επιτυχία του Duke ήταν το Take the «A» Train, κλασικό σουίνγκ, μια μόδα που χάθηκε μετά τον πόλεμο. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1941 και είναι προϊόν της συνεργασίας του Έλινγκτον με τον σημαντικό μουσικό Μπίλυ Σταίηχορν.

Από 7 χρονών άρχισε να παίρνει μαθήματα πιάνου ο Έντουαρντ Κένεντυ Ελινγκτον. Το 1933 έκανε περιοδεία στην Ευρώπη και το 1963 στη Μέση Ανατολή, Ιαπωνία. Αργότερα έπαιξε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη Σοβιετική Ένωση. Θρύλος της τζαζ, ο ίδιος αρνούνταν τις ταμπέλες και τα κλισέ, Είμαι μουσικός, τι θα πει τζαζ, σουίνγκ, ετσέτερα. Όλες οι μεγάλες φωνές της εποχής του τραγούδησαν κομμάτια του.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς την προίκα του γεννήθηκε ο άνθρωπος