Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

«Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής Εκκλησίας ορκίζομαι στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδας να μείνω πιστός εις την πατρίδα μου και εις την θρησκεία μου. Ορκίζομαι να ενωθώ με όλους τους αδελφούς μου Χριστιανούς δια την ελευθερίαν της Πατρίδος μας. Ορκίζομαι να χύζω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου...».

Παιδιά, σπουδαστές, εντελώς άκαπνοι, χωρίς στρατιωτική πείρα, με ομοιόμορφες, ευρωπαϊκού τύπου στολές ουσάρων και κοζάκων, οργανώθηκαν στον Ιερό Λόχο για να ξεκινήσουν πρώτοι αυτοί τον ένοπλο αγώνα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν 400-500 παλληκαρόπουλα των ελληνικών πόλεων στα ρουμάνικα πριγκηπάτα. Στη σημαία τους διάβαζες «Εκ της κόνεως μου αναγεννώμαι». Διοικητής του Ιερού Λόχου ο πρώην ανώτερος αξιωματικός του τσάρου Γεώργιος Κατακουζηνός. Για θούριο υιοθέτησαν ένα ποίημα του Αδαμάντιου Κοραή.

Περισσότερα για τον Ιερό Λόχο, που έτσι ονομάστηκε, όπως εκείνος της αρχαίας Θήβας, θα πούμε μία άλλη φορά. Σα σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, το 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αφού πριν δυο ημέρες με ελάχιστες δυνάμεις πέρασε τον Προύθο ποταμό, με την ιστορική του προκήρυξη καλούσε τους Έλληνες στα όπλα και για να ξεσηκώσει τον κοσμάκη μιλούσε ανοικτά ότι με το μέρος μας είναι «μια κραταιά δύναμις», χωρίς βέβαια να αναφέρει το όνομα «Ρωσία».

Ήταν πράγματι κι όχι στο μιλητό και στο μουλωχτό η Ρωσία του τσάρου και της αντιδραστικής και αντιλαϊκής Ιεράς Συμμαχίας με την ελληνική επανάσταση; Κανείς δεν είναι με κανέναν. Όλοι κάνουν το παιχνίδι τους για τα δικά τους συμφέροντα. Η Ρωσία ήταν συνειδητά με την Ιερά Συμμαχία, όμως και εκτός Ιεράς Συμμαχίας έκανε τους δικούς της υπολογισμούς. Νο1, είχε το πρόβλημα με τον Τούρκο και Νο2 στην Ρωσία ήταν πολύ δυνατό το ρεύμα του φιλελληνισμού. Να, γιατί ο τσάρος ό,τι μπορούσε να δώσει στον Υψηλάντη, το έδωσε. Αξιωματικούς, όπλα, λεφτά.

Ενώ στην Ελλάδα οι αρχιμπινέδες κοτζαμπάσηδες με το παπαδαριό είναι στην κόντρα να πάρει φωτιά το Κορδελιό, ο Υψηλάντης ρίχνει το σύνθημα του αγώνα σα σήμερα το 1821 και επιτόπου στρατολογεί στην Μολδαβία 2.000 πυρόκαυλους Έλληνες, Βούλγαρους, Σέρβους και Αρβανίτες μισθοφόρους της τσαρικής φρουράς, που όμως καίγονται από τον πατριωτισμό τους.

Ο Υψηλάντης ενώνεται με τα ένοπλα τμήματα του Γιωργάκη Ολύμπιου και του Αλβανού Φαρμάκη αλλά κι άλλους εθελοντές από τις παροικίες της Ρωσίας στην περιοχή. Με τον Ιερό Λόχο ο επαναστατικός στρατός έφθασε τους 7.000, από τους οποίους οι 2.600 ήταν λοιποί βαλκάνιοι. Θα ακολουθήσει ο αφορισμός του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στον Υψηλάντη...

Διαβάστε ακόμα:

Ο Γερμανός ευνοούμενος του Αγγλου βασιληά