ΕΝΑΣ ΒΟΣΚΟΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

 

Κι όμως δεν είναι παραμύθι που το παρακολουθείς στην οθόνη του σινεμά. Μια ιστορία κινηματογραφική φτιαγμένη από συγγραφέα. Είναι η αλήθεια της ζωής του Σπύρου Σκούρα, ο ορισμός του αμερικάνικου ονείρου. Γεννήθηκε σα σήμερα 28 Μαρτίου το 1893 στο Σκουροχώρι της Ηλείας και μέχρι τα 17 του χρόνια που ξενητεύτηκε στην Αμερική, έβοσκε πρόβατα, όπως ο πατέρας του.

Ο Σπύρος Σκούρας, ένα από τα οκτώ παιδιά του φτωχού τσομπάνη, έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας μετανάστης στην Αμερική. Ο πρόεδρος για 20 σερί χρόνια της πρώτης κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής ταινιών, της 20th Century Fox. Το Χόλυγουντ στα πόδια του. Στον σερβιτόρο κάποτε όταν έφθασε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι.

Τρία αδέλφια στο Μιζούρι, ο μεσαίος ο Σπύρος, δουλεύουν σκληρά και με το κομπόδεμά τους το 1914 αγοράζουν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο και το μετατρέπουν σε σινεμά. Το ονόμασαν «Ολυμπία», γιατί στην αρχαία Ολυμπία έβοσκαν τα οικογενειακά τους πρόβατα. Δεύτερο σινεμά απέκτησαν, το βάπτισαν πάλι με το ελληνικό όνομα «Πάνθεον». Εποχή του βωβού κινηματογράφου και οι Σκουραίοι συνεχώς αγοράζουν τη μία αίθουσα μετά την άλλη, μέχρι που έγιναν ιδιοκτήτες σ' όλους τους σινεμάδες του Σαιντ Λούις.

Επόμενη κίνηση να παραχωρήσουν την αλυσίδα των 500 κινηματογράφων τους στην Warner Bros και οι δύο από τους τρεις Σκουραίους να μπουν και στην παραγωγή ταινιών. Ο Σπύρος πρωταγωνίστησε στη συγχώνευση της Fox με την 20th Century και ανέλαβε το κουμάντο του κινηματογραφικού γίγαντα.

Ο πόλεμος τελείωσε, είναι η εποχή που η τηλεόραση όλο και περισσότερο αρχίζει να απειλεί τον κινηματογράφο. Ο Σκούρας το ρίχνει στις υπερπαραγωγές. Μια τέτοια ταινία, η «Κλεοπάτρα» με Ελίζαμπεθ Ταίηλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον ανατίναξε. Φιλμ φιάσκο, απόλυτη εμπορική αποτυχία. Πέθανε στις 16 Αυγούστου, το 1971.

Διαβάστε ακόμα:

Το μυστικό του βασιληά Ελβις Πρίσλεϋ