ΑΣΧΗΜΟ ΘΗΡΙΟ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

 

Ηθοποιός ιερό τέρας. Μια κακάσχημη, κοντή, με φωνή αντρική, ουδεμία σχέση με γυναικεία σεξουαλικότητα, μεταμορφωνόταν επάνω στη σκηνή του θεάτρου και με τη μαγεία της, μία αύρα μάγισσας στο πολύ δυνατό παίξιμό της, κατακτούσε τους πάντες. Αδύνατον να μην κερδίζει το θαυμασμό του θεατή. Όλοι οι ηθοποιοί υποκλινόνται στην αξία της. Τεράστια. Ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης είπε: «Εθνική επιτυχία να υπάρχουν πρόσωπα όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, πρόσωπα υψωμένα σε σύμβολα. Μορφές σαν εκείνη βγάζουν τους λαούς από την ανωνυμία».

Γράφουμε με αφορμή τη γέννηση του θηρίου, της Μαρίκας Κοτοπούλη, σα σήμερα στις 3 Μαίου, το 1887. Θέατρο και έρωτας. Αυτή ήταν η ζωή της. Θέατρο και σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και γυναίκες. «Θα ήθελα να ήμουν άνδρας, να έκανα όργια και να χαιρόμουν τις γυναίκες» έλεγε.
Απέναντι σ' ανθρώπους χαρισματικούς και λάτρεις του φυσικού, του αυθόρμητου, το κρατάς βουλωμένο. Τι να πεις; Το φρόνιμο είναι να ακούς, να καταγράψεις τις εκρήξεις των ξεχωριστών ατόμων. «Διψάω, φέρτε μου πιο κοντά το πηγάδι» είπε η Μαρικάρα και «Να θυμούνται τούτη την πέτρα που πατάω».

Από μωρό στην κούνια... ανέβηκε στο σανίδι του θεάτρου, σε περιοδεία όπου έπαιζε η μητέρα της ηθοποιός. Συνταρακτική, ανεπανάληπτη «Αντιγόνη», «Εκάβη», «Ιφιγένεια». Μο-να-δι-κή. Φώναξε τον Γιάννη Τσαρούχη να της φτιάξει τα κοστούμια εν όψει της εμφάνισης πάλι σε αρχαία τραγωδία.

-Θα παίξεις Μήδεια, Μαρίκα;

«Ας την ρουφιάνα αυτήνα που σκότωσε τα παιδιά της, την Ηλέκτρα θα παίξω...» του είπε ο πιο γοητευτικός βρωμόστομας στην Ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Σκάνδαλο στην μεσοπολεμική Αθήνα. Χωρίς γάμο συζούσε για 12 χρόνια, μέχρι τη δολοφονία του, με τον Ίωνα Δραγούμη. Μέγας, μυθιστορηματικός έρωτας, άλλο αν του έκανε απιστίες και εκτός όλων των άλλων είχε και τον «επίσημο εραστή» της. «Αν αγαπώ έναν άνδρα, παύω να τον αγαπώ σα δω γυναίκα όμορφη...». Ανεπανάληπτη. Πέθανε 3 Σεπτεμβρίου 1954.

 

Διαβάστε ακόμα:

Οταν τα παιδιά δεν τρώνε το φαγητό τους