Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ EUROVISION (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

 

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μιλήσαμε γενικά τον διαγωνισμό και την παρουσία της Ελλάδας στην δεκαετία του ’70 και του ’80. Σήμερα συνεχίζουμε από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.

Πριν περάσουμε στα τραγούδια αξίζει να αναφερθεί ότι στη σκηνή τηςEurovision έχουν ανέβει Έλληνες και Ελληνίδες χωρίς όμως να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Ο πρώτος Έλληνας που βρέθηκε επί σκηνής του διαγωνισμού ήταν ο JimmyΜακούλης ο οποίος το 1961 εκπροσώπησε την Αυστρία με το τραγούδι «Sehnsucht» τερματίζοντας όμως στη τελευταία θέση. Το 1963, η Νάνα Μούσχουρη εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο με τη Γαλλόφωνη μπαλάντα «À force de prier» κερδίζοντας την 8η θέση. Φήμες τη θέλουν μετά το τέλος του διαγωνισμού να κλείνετε στο καμαρίνι της και να κλαίει για τη χαμηλή θέση που έλαβε.

Άλλη μία Γαλλόφωνη μπαλάντα ερμηνευμένη από μία Ελληνίδα συμμετείχε στον διαγωνισμό, αυτή τη φορά με τα χρώματα της Ελβετίας το 1965. Ήταν η Γιοβάννα με το «Non, à jamais sans toi» (8η θέση). Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα Βίκυ Λέανδρος συμμετείχε 2 φορές στον διαγωνισμό. Και τις 2 φορές εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο. Η πρώτη ήταν το 1967, στην ηλικία των 17 ετών, με το «L’ amour est bleu» (4η θέση) που μετέπειτα γνώρισε τεράστια επιτυχία ενώ η 2η συμμετοχή της ήταν το 1972 όταν κατέκτησε τη πρώτη θέση με το «Après toi» που επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Χάρη στο βραβείο αυτό, η Βίκυ Λέανδρος έγινε η πρώτη Ελληνίδα νικήτρια σε διαγωνισμό Eurovision (για να ακολουθήσει πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, η Έλενα Παπαρίζου!).

Η συνέχεια στο www.nikosonline.gr