ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

 

Ξέρετε ας πούμε ότι έφτασε στην Νέα Υόρκη σα σήμερα 17 Ιουνίου το 1885 σε 350 κομμάτια; Ξέρετε το ύψος του, πόσο ζυγίζει, πόσα σκαλιά έχει μέσα του; Διαβάστε λοιπόν τα πάντα γι’ αυτό το διάσημο γλυπτό.

Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι τεραστίου μεγέθους γλυπτό, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», που είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άγαλμα αυτό δεσπόζει στην νησίδα Liberty Island, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, και είναι δώρο της Γαλλικής κυβέρνησης.

Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε στην Γαλλική κυβέρνηση να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το βρήκαν μια πολύ ωραία ιδέα, κι’ έτσι το 1874, ο έμπειρος γλύπτης Φρεντερίκ Μπαρτολντί, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο γνωστός μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, για να κατασκευάσει ένα τεράστιο χαλύβδινο σκελετό. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.nikosonline.gr