Η «ΛΩΡΑ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΛΟΛΙΤΑ»

 

Μπήκε στο νοσοκομείο της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1976 αφού στα τελευταία τρία χρόνια είχε δουλέψει στο μυαλό του το μυθιστόρημα, το οποίο αρχικά είχε τιτλοφορήσει «Η Χαρά του να Πεθαίνεις». Στο κρεββάτι του πόνου ενώ τον πλησίαζε όλο και περισσότερο το τέλος του ο μεγάλος συγγραφέας σε κατάσταση παραληρήματος γράφει την ιστορία του, «Το Πρότυπο της Λώρας» όπως ονομάστηκε το βιβλίο όταν κυκλοφόρησε περισσότερα από 30 χρόνια μετά το θάνατό του.

Πριν πεθάνει στις 2 Ιουλίου, σα σήμερα, το 1977, ο πνευματικός «πατέρας» της Λολίτας, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Ναμπόκωφ ζήτησε με τη διαθήκη του να καταστραφεί το ημιτελές βιβλίο του. Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για γράψιμο υψηλής τεχνικής.

«Να καούν οι σελίδες της Λώρας» ήταν η Εντολή του 78χρονου καταξιωμένου συγγραφέα που είχε γεννηθεί στην Αγία Πετρούπολη, πήγε στην Αμερική, έζησε και πέθανε στην Ελβετία, στο Μοντραί, όπου βρίσκεται το άγαλμά του. Διχάστηκε ο λογοτεχνικός κόσμος. Να καεί ή, όχι η «Λώρα». Τελικά, σε πείσμα της πατρικής επιθυμίας ο γιος του Βλαντιμίρ και η γυναίκα του έδωσαν τη άδεια να εκδοθεί το βιβλίο.

Διαβάστε ακόμα:

Σκότωσε πολλά άγρια ζώα, το ένα ήταν ο ίδιος