ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Έτσι το λέω. Και όπως θες, το παίρνεις. Στα σοβαρά, στα αστεία. Εγώ πάντως δεν ήμουν ποτέ πλακατζής. Χθες, 24 Ιουλίου, ήταν η μεγάλη ημέρα. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, λέει. Το σίγουρο είναι ότι η αποκατάσταση, η μεταπολίτευση έγινε πραξικοπηματικά. Χωρίς δημοψήφισμα. Όπως ακριβώς χωρίς δημοψήφισμα επεβλήθη η δικτατορία στις 21 Απριλίου 1967.
Όλα ήταν αποφασισμένα, για το φινάλε της χούντας. Από ποιους, δεν το λένε. Όλα έγιναν σε μια νύχτα. Πραξικοπηματικά. Είπαμε. Δεν είπαμε; Η μόνη «δημοκρατική» διαδικασία ήταν η συναπόφαση των στρατιωτικών να παραδώσουν την εξουσία. Αυτό έγινε. Κανένας λαός δεν γκρέμισε τη χούντα. Ο λαός βγήκε στους δρόμους αφού η χούντα παρέδωσε τα όπλα, εννοώ τα κλειδιά του μαγαζιού, τρεις ημέρες μετά τον «Αττίλα», την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ούτε είχε νόημα η «δημοκρατική διαδικασία» των πολιτικών αρχηγών και στελεχών των κομμάτων που συμφώνησαν να σχηματίσουν πολιτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Τελικά, πάντα πραξικοπηματικά, πρωθυπουργός έγινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που με το αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, πρόεδρου της Γαλλίας, ήρθε στην Αθήνα στις 2 τα ξημερώματα στις 24 Ιουλίου, σα σήμερα το 1974. Ορκίστηκε ο κουφός μετά από διόμισυ ώρες από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και ''παρέλαβε'' το μαγαζί από τον χουντικό πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη (φώτο).

Έτσι που λες. Όλα έγιναν στο τσάκα τσάκα. Ποιές δημοκρατικές διαδικασίες; Δύο-τρία τηλέφωνα έπεσαν, συνωμοτικά, και έκλεισε η δουλειά.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκατάσταση λένε το σακάτεμα της χώρας