ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

 

Η Βάσω Κατράκη, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάσσος, ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Αξέξανδρος Αλεξανδράκης, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τόσο αφίσες, όσο και ζωγραφικούς πίνακες, εμπνευσμένοι από το έπος του ΄40, τις μάχες των φαντάρων μας στα βουνά και την βοήθεια των γυναικών στον πόλεμο.

Η 28η Οκτωβρίου, το Έπος του 1940, αλλά και η Κατοχή που επακολούθησε, ενέπνευσαν αρκετούς Έλληνες καλλιτέχνες. Η ποίηση, η πεζογραφία, η μουσική, το θέατρο, η γελοιογραφία, η χαρακτική και η ζωγραφική, επιστρατεύτηκαν ώστε είτε να εμψυχώσουν, είτε να προπαγανδίσουν, αλλά κυρίως ώστε να τονίσουν τον ηρωικό τρόπο ζωής, που υπήρξε στην κορυφή του ελληνικού αξιακού συστήματος κατά την διάρκεια της αρχαιότητας και που επανήλθε στο προσκήνιο για άλλην μία φορά με αφορμή τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εμψύχωση, η προπαγάνδα, αλλά και η εξύμνηση του ηρωικού τρόπου ζωής, στόχευαν τόσο στους στρατιώτες, όσο και σε όσους παρέμεναν στα μετόπισθεν. Οι στρατιώτες έπρεπε να πολεμούν απερίσπαστοι και γεμάτοι αισιοδοξία και οι παραμένοντες στα μετόπισθεν έπρεπε να διατηρούν υψηλά το φρόνημα, ώστε να βοηθούν και εκείνοι με όσες δυνάμεις διέθεταν.

Δείτε υπέροχα έργα και διαβάστε την συνέχεια στο www.nikosonline.gr