ΑΥΤΗ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΓΡΙΑ

 

Πολύ μ' αρέσει η λέξη «Μαργαρίτα». Η σκέψη πάει κατ' ευθείαν σε λουλούδι, στο άνθος φυτού. Υπάρχουν ένα σωρό είδη μαργαρίτας. Μ' αρέσει και η λέξη «Μαργαριτάρι», άλλο ένα γνήσιο γέννημα της φύσης, με σκληρό υλικό αυτό, άσχετο αυτό. Μαλακό, τρυφερό όπως ένα λουλούδι, άγριο, σε μορφή κρυσταλική όπως το όστρακο, μιλάς για πράμα φυσικό. Το κορίτσι που κλείνεται σε μοναστήρι, που αρνείται να ολοκληρωθεί σα γυναίκα, το κάνει με της φύσης την εντολή;

Το παπαδαριό, όμως, θα στείλει στον Παράδεισο εκείνην που στη ζωή της έμεινε «αμόλυντη», που χάρισε τη ζωή της στον Θεό, όπως η Μαργαρίτα του Καζακστάν, λένε ότι ήταν καταγωγής ελληνικής. Την είπαν νεομάρτυρα την Μαργαρίτα, το όνομα της οποίας γιορτάζεται σήμερα και κάθε χρόνο στις 25 Ιανουαρίου.

Προκομμένη η Μαργαρίτα έγινε ηγουμένη σε νεαρή ηλικία κι έδινε το καλό παράδειγμα στις γερόντισσες της μονής της. Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στους κήπους και στα χωράφια. Η παραγωγή από τα οπωροφόρα δένδρα και τα μελίσσια.

Το 1918 αποχωρούν οι «λευκοί», οι Ρώσοι από τον τόπο αφού προηγουμένως υποχρεώθηκαν οι Καζακστανοί να μεταναστεύσουν. Και η Μαργαρίτα φοβόταν τους μπολσεβίκους και τράβηξε στο μικρό λιμάνι του ποταμού, μαζί μ' άλλους πρόσφυγες, να την κοπανήσει.

«Εσύ για πού το 'βαλες, Μαργαρίτα;...» της κόβει το δρόμο ο άγιος Νικόλαος. Όχι, θα την άφηνε να το σκάσει, αυτήν που ήταν αποφασισμένο να γίνει αγία. «Πού αφήνεις το στεφάνι σου και φεύγεις;...» της λέει αυστηρά ο μπαρμπά-Νίκος.

Τι μπορούσε να κάνει η κοπέλλα! Επέστρεψε και βρήκε έναν παπά. «Ετοίμασε την κηδεία μου, να βρω μια κάσα να μπω μέσα...» του λέει. Έπεσα σε παλαβιάρα, σκέφθηκε ο ιερέας, τι μαλακίες μου λέει.

Την άλλη μέρα οι επαναστάτες του Λένιν ορμάνε μέσα στην εκκλησία και αρπάζουν κόσμο, και την Μαργαρίτα. «Αφήστε με, παρακαλώ, πρώτα να κοινωνήσω...» τους παρακαλάει η Μαργαρίτα. Άθρησκοι οι μπολσεβίκοι την καθάρισαν επιτόπου. Τότε ο παπάς πήρε πρέφα γιατί η κυρία ήθελε να πεθάνει μια ώρα αρχύτερα.

ΥΠΑΡΧΕΙ και μια ακόμα θεούσα Μαργαρίτα, αυτή είναι στην ομάδα των 40 παρθένων που τις έσφαξε, μαζί με τον δάσκαλό τους, ο ηγεμόνας της Ανδριανούπολης, γιατί αρνιόντουσαν να θυσιάσουν όπως οι ειδωλολάτρες.

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ εκκλησία για να μην μείνει ρέστη από κάποια Μαργαρίτα, αγιοποίησε την βασίλισσα της Σκωτίας, τον 11ο αιώνα, μητέρα οκτώ παιδιών που είχε έναν υποδειγματικό χριστιανικό βίο. Να τις θυμόμαστε.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ξένια που έγινε Ανδρέας