ΤΟ ΠΕΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

 

Στην ελληνική μυθολογία υπήρξε σύμβολο δύναμης, αλλά στον σημερινό κόσμο, ο Ηρακλής- ή τουλάχιστον ένα γλυπτό του- είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στις σεμνότυφες κυρίες και στους βανδάλους.

Κανείς δεν ασχολείται με το ίδιο το γλυπτό που είναι αίσχος –κατά την γνώμη μου- αλλά όλοι μιλάνε για το «πουλί» του. Το άγαλμα αυτό υπάρχει στο Parc Mauresque, της Γαλλικής πόλης Αρκασόν, και τα γεννητικά του όργανα βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο βανδάλων, που τα έσπαγαν με την πρώτη ευκαιρία. Βαρέθηκαν οι άνθρωποι να προσθέτουν συνέχεια το πέος του αγάλματος και έτσι η αντιδήμαρχος βρήκε τη λύση. Παρήγγειλε ένα αποσπώμενο μόριο, για να περισώσει την... αξιοπρέπεια του Ηρακλή.

Το ύψους τριών μέτρων άγαλμα βρίσκεται σε πάρκο στην πόλη Αρκασόν, όπως είπαμε, της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν τόσες φορές τα γεννητικά του όργανα... που τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει τον Ηρακλή δίχως αυτά. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις δημόσιων εκδηλώσεων ή επίσημων τελετών, όπου πάνε και του κοτσάρουν ένα «πουλί», το οποίο μετά το ξαναπαίρνουν πίσω...

Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosonline.gr