Ο ΠΗΤΕΡ Ο' ΤΟΥΛ ΕΙΝΑΙ Ο «ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ»

 

Ο Τόμας Λώρενς δεν έγινε γνωστός γι' αυτό που ήταν, αλλά διότι μια ταινία του σινεμά, υψηλής κινηματογραφικής τέχνης, τον παρουσίασε όπως βόλευε επικοινωνιακά, εμπορικά. Στη μνημειώδη επιτυχία του «Λώρενς της Αραβίας» συνετέλεσε ένας άγνωστος στον κόσμο σαιξπηρικός ηθοποιός, ο Πήτερ Ο' Τουλ. Τελικά, ο «Λώρενς της Αραβίας» ήταν ο... Ιρλανδός Ο' Τουλ κι όχι ο Ουαλός Τόμας Λώρενς.

Αρχαιολόγος και συγγραφέας ήταν ο Τhomas Edward Lawrence και σχεδόν καθόλου στρατιωτικός. Γεννήθηκε Αύγουστο του 1888 και πέθανε στα 42 του, όταν τον κτύπησε μια
στρατιωτική μοτοσυκλέτα. Κοντός, αδύνατος, με νευρικά τικ, προσωπικός φίλος του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, είχε μεταφράσει και Όμηρο.

Αυτός, λοιπόν, ο ξενέρωτος τύπος στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στάλθηκε στη Μέση Ανατολή ως αρχαιολόγος, ως ικανός να συμμετέχει στην χαρτογράφηση των εδαφών των αραβικών φυλών διότι η βρετανική αυτοκρατορία από της ιδρύσεως της είχε συμφέροντα επεκτατικά. Ο τυπάκος, λέμε για τον Λώρενς, έμαθε αραβικά, δέθηκε με τον τόπο, την έρημο, και εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της επανάστασης ενάντια στον Τούρκο. Αρνήθηκε, μάλιστα, να παρασημοφορηθεί από την βασίλισσα της Αγγλίας, διότι η βρετανική αυτοκρατορία είχε αρνηθεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της υπέρ των αραβικών φυλών.

Ο Peter Seamus Lorcan O' Toole, που γεννήθηκε σα σήμερα 2 Αυγούστου, το 1932, ήταν ένα αξιοσέβαστο ρεμάλι, με προσωπική ζωή ουδεμία σχέση έχουσα με τον ιδεολόγο, ρομαντικό κι όχι κινηματογραφικό «Λώρενς της Αραβίας». Μέγας ηθοποιός, πιο μεγάλος αλκοολικός, άλλωστε το ποτό δίχως όρια και το γαμήσι σε ποσότητες... ρεκόρ σημάδευσαν τη ζωή του.

Όσο κι αν το ήθελε δεν μπορούσε να παραμείνει πιστός στην γυναίκα του, που την λάτρευε. Υπολογίζουν ότι πήδηξε περισσότερες από χίλιες, μέσα σ' αυτές οι σταρ του Χόλυγουντ Σοφία Λώρεν, Ώντρεϋ Χέπμπορν, Άβα Γκάρντνερ, Λιζ Ταίηλορ.

Γιος Σκωτσέζας νοσοκόμας και Ιρλανδού σιδερά, που έπαιζε ποδόσφαιρο και ήταν πράκτορας ιπποδρομιακών στοιχημάτων ο Πήτερ πρωτοψάχθηκε να γίνει δημοσιογράφος και φωτογράφος. Κατέληξε στο θέατρο. Η πρώτη ουσιαστικά ταινία που έλαβε μέρος, επειδή αρνήθηκε σ' αυτήν να παίξει ο Μάρλον Μπράντο, ήταν ο «Λώρενς της Αραβίας». Ταινία με
ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια φιλμογραφία. Χάρη και στον Πήτερ Ο' Τουλ, που κλέβει την παράσταση. Το πνεύμα της ερήμου τον έχει κερδίσει αυτόν τον ξένο, τον ασπρουλιάρη, που καταφέρνει να συνενώσει τις αντιμαχόμενες αραβικές φυλές εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τότε, στην παρακμή της.

Γύρισε κι άλλες ταινίες ο Πήτερ Ο' Τουλ, ο οποίος είχε προταθεί 8(!) φορές για Όσκαρ αλλά ποτέ δεν το πήρε. Τελικά, χωρίς να είναι... υποψήφιος του έδωσαν τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική του παρουσία στο σινεμά. Για τον Πήτερ Ο’ Τουλ δεν είναι αρκετό να πεις ότι είναι μεγάλος ηθοποιός. Ούτε αυτό που επίσης του αξίζει και είναι ολότελα τιμητικό, δηλαδή ότι κουβαλούσε στην αύρα του την κουλτούρα του Βρετανού ηθοποιού.

Έτσι είναι. Υπάρχουν δέκα παγκόσμιοι ηθοποιοί, άνδρες, του θεάτρου και του σινεμά, που ξεχωρίζουν για τη «βρετανικότητα» τους. Καμία σχέση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου το 2012, στα 81 του.

Διαβάστε ακόμα:

Μουσικοθεραπεία με τον Μίκη Θεοδωράκη