Κοριτσια, ο Μπαρκουλης!

 

Εμβληματικό όνομα στη μεταπολεμική Ελλάδα ο Μπάρκουλης. Ο πρώτος στην Ιστορία «ζεν πρεμιέ» πριν από έξι δεκαετίες. Γνήσιο γέννημα και προϊόν του χαζοχαρούμενου ντόπιου κινηματογράφου ο μετριότατος ως ηθοποιός και γλυκανάλατος Ανδρέας Μπάρκουλης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε «αντίπαλο» τον Μάνο Χατζηδάκη. Οι κολοσσοί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρήκε απέναντι τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο Στέλιος Καζαντζίδης τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη την Τζένη Καρέζη. Και ο Ανδρέας Μπάρκουλης τον... Κώστα Κακαβά, τον επίσης συμπαθέστατο αλλά γλυκανάλατο «ωραίο» του εθνικού σινεμά.

Άνδρας 100% ο Μπάρκουλης, ντόμπρος στο χαρακτήρα, ουδείς στο χώρο έχει να του προσάψει τίποτα. Αυτό αφορά προσωπικά τον ίδιον. Ο άνθρωπος είχε κακό θάνατο, μετά από μια πορεία ζωής που τον είχε πάρει από κάτω, εντελώς. Έκανε 4 γάμους, άγνωστο με πόσες αρραβωνιάστηκε, γύρισε 109 ταινίες και είχε μία ζωή βουτηγμένη στην περιπέτεια και την ταλαιπωρία.

Με την ευκαιρία του θανάτου στα 80 του, σα σήμερα 23 Αυγούστου το 2016, αυτό που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι πως όχι ακριβώς ο ίδιος, όσο η φιγούρα του, η παρουσία του στο σινεμά είναι που εκφράζει την Ελλάδα.

Δεν ήταν Χορν και Κατράκης ο Μπάρκουλης, ούτε πούλησε ιδεολογία λαϊκή και αγώνες για μια άλλη Ελλάδα. Να, όμως, που στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφωνόταν κοινωνικά, με νέα γούστα, με νέα κόλπα, ένας «πρωταγωνιστής» της ήταν αυτός (φώτο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη). Ο Πειραιώτης Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο ''Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!''.

Διαβάστε ακόμα:

Το πιο αινιγματικό χαμόγελο