ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

 

Μόλις είδα ένα αριστούργημα. Μια υπέροχη μαυρόασπρη ταινία με τίτλο Embrace of Serpent (Ισπανικά: El abrazo de la serpiente), είναι του 2015 ήταν υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και νικήτρια στο Art Cinema στο δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στο φεστιβάλ των Καννών.

Βασισμένη στα ημερολόγια του Theodore von Martius, η ταινία αφηγείται δύο ιστορίες που τις χωρίζουν τριάντα χρόνια. Μία ενός Γερμανού επιστήμονα το 1909 και μια ενός Αμερικανού βοτανολόγου το 1940. Και στις δύο ιστορίες όμως το κεντρικό πρόσωπο είναι ο ιθαγενής Karamakate- νέος και αρκετά ηλικιωμένος.

Πολλαπλά τα μηνύματα που θέλει να μας δώσει η ταινία, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας και τα μυαλά μας ανοικτά. Κατ’ αρχήν ακούγονται 9 διαφορετικές γλώσσες, αρκετές απ’ αυτές σπάνιες. Και ύστερα μέσα από τις δύο ιστορίες βλέπουμε όλα όσα έχει υποφέρει ο Αμαζόνιος και οι ντόπιοι, από τους ιμπεριαλιστές, τους Κολομβιανούς, τους Χριστιανούς προσηλυτιστές και τους πάσης φύσεως τυχοδιώκτες και σφετεριστές… Και ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του εξήγηση για το τι σημαίνει «φίδι». Είναι το Ανακόντα; Ο ίδιος ο Αμαζόνιος; Οι λευκοί κατακτητές; Οι Χριστιανοί προσηλυτιστές; Οι βαρόνοι του καουτσούκ;

Διαβάστε τη συνέχεια, δείτε και το τρέϊλερ στο nikosonline.gr