ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΝΣΙΟΝ

 
Είναι μία από τις γυναίκες που ερωτεύθηκα η Κάθρην Μάνσφηλντ που πέθανε μόλις 35 χρονών το 1923. Μία από τις γυναίκες που ποτέ δεν συνάντησα κι όμως κάτι μου είπαν. Κάτι πήρα απ' αυτές. 
Αυτό το κάτι είναι αρκετό να μιλάς για έρωτα; Να ερωτευτείς γυναίκα που όσο εκείνη ζούσε εσύ ακόμα δεν είχες γεννηθεί. Δεν κατάλαβες. Το άγνωστο ερωτεύτηκα σ' αυτήν και σε κάποιες άλλες. Η γνωριμία μ' αυτές τις ερωμένες μου ήταν η φαντασία μου, όπως εκείνες τις γεννούσαν εμπρηστικά.

 

Ένα ταπεινό βιβλιαράκι που το αγόρασα πιτσιρικάς, με λίγες δραχμές, ένα κακοτυπωμένο μέσα στο σωρό, ήταν η συλλογή διηγημάτων Σε Μια Γερμανική Πανσιόν της Νεοζηλανδής Katherine Mansfield. Αν ήμουν κομπλεξικός θα έπεφτα σε κατάθλιψη. Μα, είναι δυνατόν, σκέφθηκα, στα 23 της χρόνια να έγραψε αυτές τις γοητευτικές ιστορίες, 13 τον αριθμό. Ω!!! Εγώ ποτέ δεν θα έγραφα τόσο ωραία, όπως η άγνωστή μου συγγραφική ιδιοφυία με το όνομα Κάθριν Μάνσφηλντ. Ποια να 'ναι; Γράφω γι' αυτήν με αφορμή τη γέννησή της, σα σήμερα, 14 Οκτωβρίου, το 1888.

Δύο είναι οι κατηγορίες. Η μία, αν το «έχεις», το ταλέντο. Η άλλη, αν με τη δουλειά φθάσεις κάπου. Δύο κατηγορίες για τον συγγραφέα, τον μπογιατζή, τον καλλιτέχνη, τον κηπουρό, τον δάσκαλο, τον ζαχαροπλάστη. Τον όποιον.

Η Μάνσφηλντ από το δημοτικό σχολείο έδειξε την κλάση της. Την τέχνη της. Αναφέρω μόνον ότι η Βιρτζίνια Γουλφ είχε πει πως ζήλευε τον τρόπο που έγραφε η Βρετανίδα άποικη στη Νέα Ζηλανδία Κάθριν Μάνσφηλντ. Βαρεμένη η Βιρτζίνια Γουλφ, δεν πήγαινε πίσω η Κάθριν Μάνσφηλντ, αυτά σχετικά με την προσωπική της ζωή.

Πρόλαβε να κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος κράτησε λίγες ώρες, ούτε μια ημέρα. Προηγουμένως είχε βιώσει την πρώτη της έντονη ερωτική περιπέτεια λεσβιακού τύπου. Και επειδή η άλλη πιτσιρίκα ήταν «πριγκηποπούλα» της φυλής Μαορί, για να μη γίνει σκάνδαλο, φευγάτισαν την Κάθριν στην Αγγλία. Σκέτη ερωτική ποίηση είναι οι επιστολές της στις γυναίκες που πόθησε, που σχετίστηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγάλωσε στο μπουρδέλο της γιαγιάς της