Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ

 

Από τους μέγιστους στρατηλάτες της Ιστορίας. Ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος. Είχε τσακίσει τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Ήταν αήττητος. Την ήττα, όμως, θα την υποστούν και οι στρατηγοί που έχουν εκτιμηθεί από τους ειδικούς ως οι κορυφαίοι των κορυφαίων.

Αξίζει να την χαρακτηρίσεις «ιστορική» τη μεγάλη μάχη της Ζάμας, σα σήμερα 19 Οκτωβρίου, 202 χρόνια πριν τον Χριστό. Έκρινε το μέλλον της Ρώμης, έβαλε τέλος στην Καρχηδόνα. Ήταν η πρώτη ήττα του Αννίβα, που έχασε από τον Ρωμαίο στρατηγό Σκιπίωνα, ο οποίος μετά το θρίαμβό του αποκαλείται “Αφρικανός”. Σκιπίων ο Αφρικανός.

Καρχηδόνα, κάπου δυτικά στη Μεσόγειο, Αφρική μεριά. Τεράστια δύναμη της εποχής της. Εμπορική, οικονομική, στρατιωτική. Πρώην αποικία των Φοινίκων, επί των ημερών του Αννίβα το αντίπαλο δέος της Ρώμης.

Καρχηδονιακοί πόλεμοι. Ο πρώτος κράτησε 23 χρόνια, από το 264. Ιστορικά έχει καταγραφεί το σχέδιο και των δυο αντιπάλων στη τελευταία Μάχη του Β’ Καρχηδονικού πολέμου. Ακόμα, είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία της σύγκρουσης στη Ζάμα.

Ο Αννίβας έχει κερδίσει στις Κάννες και οι ειδικοί του χρεώνουν την ατολμία(;), την διστακτικότητα που έδειξε να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βαρέσει στο ψαχνό την Ρώμη. Περιορίστηκε σε λεηλασίες στα νότια της ιταλικής χερσονήσου.

Το 214 οι Ρωμαίοι την κάνουν στις Συρακούσες που αμύνονται με τις προχωρημένες τότε πολεμικές μηχανές του Αρχιμήδη, αλλά μετά από δυο χρόνια οι πολιορκούμενοι δεν άντεξαν άλλο.

Ο Αννίβας ζητάει βοήθεια από τον αδελφό του Ασδρούβα, όμως αυτός στην πορεία από την Καρχηδόνα χάνει μία μάχη, σκοτώνεται, αυτοκτονεί, τι ακριβώς το ψάχνουν ακόμα. Ο Σκιπίων κάνει τη μαγκιά και μετακινείται στην Αφρική. Κίνδυνος για τον Καρχηδόνα. Έτοιμος για μάχη με 40 πολεμικά καράβια ο Ρωμαίος και στρατό που μεταφέρει σε 400 μεταγωγικά παπόρια.

Από τη μια ο Αννίβας με 40.000 πεζικάριους, 4.000 καβαλάρηδες και 90 πολεμικούς ελέφαντες. Φοβερό επιθετικό όπλο αυτά τα παχύδερμα που προκαλούν πανικό και κάνουν λοιώμα όποιον ποδοπατάνε. Να, όμως, που στη συγκεκριμένη μάχη έγιναν μπούμεραγκ για τον Καρχηδόνιο.

Το πεζικό του Αννίβα είναι στο κέντρο και απλωμένο σε τρεις σειρές. Μπροστά οι ελέφαντες. Αριστερά του Νουμίδιοι ίππείς, που ήταν πιστοί στον Καρχηδόνιο αρχιστρατηγό. Φοβερό! Από την άλλη, απέναντι ο Σκιπίων τοποθετεί στο δεξιό άκρο τους δικούς του Νουμίδιους ιππείς, για να κτυπηθούν μεταξύ τους τα πατριωτάκια.

Στο κέντρο του Σκιπίωνα οι 34.000 φαντάροι, κι αυτοί σε τρεις σειρές, όμως όχι σε πυκνή παράταξη, όπως συνηθίζουν οι ρωμαϊκές λεγεώνες. Στο αριστερό άκρο, άλλοι 4.500 ιππείς. Πρώτη κίνηση το ντου του Αννίβα με τους ελέφαντες. Ο Ρωμαίος ήταν προετοιμασμένος...

...Σάλπιγγες και ταμπούρλα, και ό,τι άλλο προκαλούσε ανατριχιαστικό θόρυβο, μια πρωτόγονη και άναρχη ορχήστρα αρχίζει να επιτίθεται “ηχητικά” στους ελέφαντες που τρομάζουν και πλέον δεν πειθαρχούν. Και είναι εκτός ελέγχου. Τελικά τα ζώα οπισθοχωρούν ενώ δέχονται εχθρικά κοντάρια στο σώμα τους.

Ο Σκιπίων παίρνει το επάνω χέρι, διότι έχει περισσότερους ιππείς. Κάποια στιγμή και οι δυο σειρές του πεζικού των δυο αντιπάλων έχουν διαλυθεί και ο Αννίβας ζητάει να ορμήσει η καβάτζα του, η τρίτη σειρά, που ήταν από βετεράνους πολεμιστές του και εκεί που σα να βρωμούσε η δουλειά σε βάρος του Σκιπίωνα, κάνει αντεπίθεση το πολυπληθέστερο ρωμαϊκό ιππικό, κτυπάει τις παλιοσειρές των Καρχηδονίων και καθαρίζει τη μπουγάδα.

”Μεγάλε, ποιός είναι για σένα ο πιο μεγάλος στρατηγός της Ιστορίας” ρωτάει ο Ρωμαίος τον Καρχηδόνιο μετά το τέλος της μάχης της Ζάμας.

- Ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας, απαντάει ο Αννίβας

”Ποιός είναι μετά, ποιός ο Νο 2;”

- Ο Πύρρος της Ηπείρου.

“Ποιός είναι μετά, ποιός ο Νο 3;”

- Εγώ, ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος

Υπογράφτηκε μνημόνιο. Αυτά έχει η ήττα. Ο νικητής Σκιπίων μόνο 2.000 νεκρούς, 20.000 ο Αννίβας. Η Καρχηδόνα υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει. Και να υπογράψει να ξεπληρώσει την Ρώμη, το κόστος των πολεμικών αποζημιώσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 10 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο