ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Το όνομά του δεν παίζει στο πόπολο. Λες “Τάκης” και σίγουρα οι 99 στους 100 θα πουν “Ποιος Τάκης;” Έλα, όμως, που είναι ένας τεράστιος καλλιτέχνης. Πρωτοπόρος. Παγκόσμια αναγνωρισμένος. Με δεκάδες, με εκατοντάδες έργα του, που τα συναντάς στα μουσεία του κόσμου και , βέβαια, σε συλλογές ιδιωτικές.

-Δεν τους γουστάρω αυτούς που αγοράζουν γλυπτά μου…

Έτσι, για να πάρεις μία πρώτη γεύση του 91χρονου Παναγιώτη Βασιλάκη, του διάσημου ‘Τakiς”, ονομαστή μούρη στο σύγχρονο εικαστικό στερέωμα, το πολύ προχωρημένο. Γράφω γι αυτόν με αφορμή τα γενέθλιά του σήμερα, γεννήθηκε 25 Οκτωβρίου το 1925.

Τον ¨γνώρισα¨σε μία συνέντευξη του, πριν 30 περίπου χρόνια. Διάβαζα τι έλεγε και πάθαινα. Να μιλάει για επώνυμες γυναίκες μ' ’ένα τρόπο θεϊκό, να “βλέπει” επάνω τους πράγματα που οι 101 στους 100 ούτε καν φαντάζονται. Ότι π.χ. η κόρη του ματιού της τάδε ηθοποιού παραπέμπει σε αρχαία θεά της Αιγύπτου,, ότι οι βλάκες είναι άνθρωποι επικίνδυνοι.

Θεμελιωτής “της κινητικής τέχνης”, όπως χαρακτηρίζεται στη δουλειά του ο γλύπτηςΤakiς με δημιουργίες που φωτίζονται, θερμαίνονται, μαγνητίζονται. με τη χρήση υλικών που ευνοούν την υδροδυναμική και ηλεκτρομηχανική κίνηση. Αυτοδίδακτος. Με πειραματισμούς και ιδέες έξω από τα όρια της συμβατικής γλυπτικής,

Λάτρης του γυναικείου φύλου ο Τάκης. Αυτοδίδακτος και σ' αυτόν τον τομέα. Αλλεργικός απέναντι στην οικογένεια, θέλει δίπλα του γυναίκες νέες, το πλαφόν του είναι 25 χρόνια, όχι πιο...ηλικιωμένες.

ΔΙΝΩ τις απαντήσεις του καλλιτέχνη σε δύο από τις ερωτήσεις της Ελένης Ψυχούλη, σε συνέντευξη στο Βήμα

-Κοιτάζοντας πίσω, ποιος ήταν ο μεγαλύτερος έρωτάς σου;
''Έχω ερωτευτεί όλες τις γυναίκες με τις οποίες έχω πάει και, πίστεψέ με, δεν ήταν καθόλου λίγες. Από μία ημέρα μέχρι κάποια χρόνια, δεν έχει σημασία. Ένας άντρας, όμως, ό,τι κι αν κάνει, δεν είναι ποτέ αρκετός για μια γυναίκα. Ακόμη και όταν ήμουν παντρεμένος, άφηνα τη γυναίκα μου ελεύθερη να εκφραστεί σεξουαλικά με όποιον τρόπο της άρεσε. Έτσι βέβαια, κέρδιζα και εγώ τη δική μου ελευθερία''.
-Τώρα που πλέον απέχεις από το σεξ, τι αναπολείς από το παρελθόν;
''Μέχρι να πεθάνεις δεν σταματάς να ερωτεύεσαι. Όταν, όμως, φτάσεις σε μια ηλικία όπου δεν μπορείς πια να λειτουργήσεις ερωτικά, τότε καλείς σε βοήθεια τη μνήμη σου. Όλες τις δυνατές στιγμές που έχεις ζήσει. Και αυτό σε ικανοποιεί απόλυτα. Κάθε βράδυ, προτού κοιμηθώ, αλλάζω και παρτενέρ στο μυαλό μου. Και ξανακάνω έρωτα το ίδιο δυνατά με τις γυναίκες που μαζί τους μοιράστηκα συγκλονιστικές στιγμές''.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν ο Μάνος πούλαγε λαχεία στον ουρανό