ΦΟΡΕΣΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ

 

Ήρθε η στιγμή να τον πάρουν από το κελί, να τον στήσουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ήταν η υστάτη ευκαιρία των δολοφόνων να πάρουν μία ακόμα «Δήλωση μετάνοιας» από κομουνιστή.

- Δεν υπογράφω...

Αυτή ήταν η κουβέντα του 27χρονου Νίκου Γόδα, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και ελασίτη λοχαγού, με πολλές μάχες ενάντια των Γερμανών και των Ελλήνων συνεργατών με τον κατακτήτη. Αν υπέγραφε, αν έβαζε την τιμημένη υπογραφή του στο κωλόχαρτο των δημίων, θα γλύτωνε τη ζωή του. Δεν υπόγραψε και πήγε στον άλλον κόσμο.

- Δεν υπογράφω...

«Ποιά είναι η τελευταία σου επιθυμία;»

- Δεν θέλω να μου κλείσετε τα μάτια. Μέχρι την τελευταία μου αναπνοή να μπορώ να βλέπω τα χρώματα της ποδοσφαιρικής φορεσιάς, της «στολής» του Ολυμπιακού.

Τον πήγαν σ’ ένα νησάκι, δύο βήματα από την Κέρκυρα, στο Λαζαρέτο, εκεί τον σκότωσαν. Συνέβη 19 Νοεμβρίου σα σήμερα, το 1948.

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε ένα χρόνο πριν την Μικρασιάτικη καταστροφή στο Αϊβαλί, λιμάνι ξακουστό στο καιρό του, απέναντι από την Λέσβο. Πριν βρεθεί στην Κοκκινιά, το οδοιπορικό της οικογένειας του ήταν Μυτιλήνη, Κρήτη, Πειραιάς. Το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του από μία ομαδούλα γειτονιάς, τον «Κεραμεικό» Καμινίων, του ομώνυμου εργοστασίου. Και μετά στον Ολυμπιακό...

...Όταν αρχίζει ο πόλεμος ο Νίκος είναι ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Επιθετικό χαφ. Βασικός στην ενδεκάδα. Η μπάλα, μπάλα και το κόμμα, κόμμα. Το ΚΚΕ, στο οποίο έγινε μέλος.

Ποια ήταν η στάση του Ολυμπιακού, της διοίκησης του συλλόγου για τον ποδοσφαιριστή του Γόδα, όταν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, άρχισε ο διωγμός των κομουνιστών στην Ελλάδα. Στάση αδιαφορίας. Άλλος ο Ολυμπιακός για την διοίκησή του, άλλος ο Ολυμπιακός για τον Νίκο Γόδα που έπαιρνε συνεχώς μεταγραφή από τη μία φυλακή στην άλλη, πριν καταλήξει σ’ εκείνη των θανατοποινιτών.

Μην τη βαραίνουμε την κουβέντα. Ας αποφύγουμε και τις συγκρίσεις. Ότι η ΑΕΚ π.χ. φρόντισε να αποφυλακιστούν αεκτζήδες αθλητές της. Έχει την ''ιδιαιτερότητά'' της η περίπτωση του Γόδα, ένας ακόμα κομουνιστής «αγύριστο κεφάλι». Ρομαντικός Ολυμπιακός από τη μια και από την άλλη στρατευμένος στην ιδεολογία του κομουνισμού και αξιωματικός του αντιστασιακού ΕΛΑΣ με συμμετοχή σε πολλές μάχες κατά των φασιστών.

Διαβάστε ακόμα:

Κέρδισε 2.000 αντιπάλους