ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΑΝ...

 

Πρόκειται για έναν από τους πλέον ταλαντούχους και αντισυμβατικούς αρχιτέκτονες που έχουν υπάρξει στη χώρα μας. Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στην Συγγρού. Το ότι κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική του μου έδωσε την ιδέα γι’ αυτό το άρθρο/αφιέρωμα.

Κατόπιν παρότρυνσης οικογενειακού φίλου προσανατολίστηκε στις αρχιτεκτονικές σπουδές και με αυτήν την προοπτική μαθήτευσε στη σχολή αρχιτεκτονικού σχεδίου (Σχολή Αρχιτεκτονικών Μελετών) η οποία απευθυνόταν σε σπουδαστές του Ε.Μ.Π το οποίο, όπως όλες οι σχολές, υπολειτουργούσε την περίοδο της κατοχής.

Το 1945 έφυγε απ’ την Ελλάδα με υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux Arts, το 1952 τελειώνει τον κύκλο σπουδών του στη σχολή και

το 1953 παρουσιάζει τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Μικρόπολις – Αυτόνομη οικιστική μονάδα». Αυτά και άλλα πολλά τον έκαναν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής γενιάς.

Ο Tάκης Ζενέτος ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και ήταν γόνος εύπορης οικογένειας κοσμηματοπωλών. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι (από το 1945), ήταν μαθητής του Λε Κορμπυζιέ και αποφοίτησε το 1954. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1956, όπου άρχισε μα φτιάχνει την καριέρα του. Μέσα στην επόμενη 20ετία αποτέλεσε μια ξεχωριστή περίπτωση στα ελληνικά πράγματα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 δημιούργησε μια σειρά από κατοικίες που έδωσαν το στίγμα του.

Διαβάστε τη συνέχεια, δείτε και έργα του στο nikosonline.gr